"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η πληρωμένη «επανάσταση» του κηφηνάδικου της ΕΡΤ

Toυ ΤΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Στην Αφρική, σε χώρες όπου οι φύλαρχοι και οι επικεφαλής πολιτικών ομάδων ζώνονται τις τελαμώνες και τα φυσίγγια και το αντάρτικο αποτελεί νομοτελειακή ακολουθία της παιδικής αθωότητας, το πιο βασικό πρόβλημα δεν είναι ούτε η τροφή, ούτε το νερό. Η επιβίωση κι η νίκη επιτυγχάνονται μόνο με την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Κάποιος (συνήθως από το εξωτερικό) πρέπει να στέλνει απρόσκοπτα κι αδιάκοπα δολάρια και λίρες για να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας κι η ένοπλη πάλη.

Στην Ελλάδα, στο βορειότερο κράτος της Αφρικής αφού Ευρώπη δεν είμαστε σε καμία περίπτωση, οι φύλαρχοι είναι οι υπουργοί κι οι αντάρτες είναι οι συνδικαλιστές-κηφήνες (προφανώς υπάρχει διαχωρισμός με τον συνδικαλιστή που παραμένει σωστός επαγγελματίας, για να μην παρεξηγηθούμε). Η επιβίωση κι η νίκη της κυβέρνησης εξαρτάται από τη χρηματοδότηση. Κάποιος (συνήθως από το εσωτερικό) πρέπει να συνεχίσει να στέλνει αδιάκοπα τα ευρώ του στο κράτος για να συνεχίσει να πληρώνει τους «αντάρτες» του. Κι αυτός ο κάποιος είσαι εσύ κι εγώ κι η χρηματοδότηση είναι τα ανταποδοτικά τέλη κι η φορολογία.

Ο Νίκος Παππάς, μόλις πριν λίγες ώρες, εξήγγειλε την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ, ώστε να επαναλειτουργήσει με την παλιά μορφή της. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοσχέδιο που θα τα ορίζει όλα αυτά. Προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν όσοι είχαν απολυθεί.

Δεν μπόρεσα ποτέ να δεχθώ το κλείσιμο της ΕΡΤ, τα γράφαμε από τότε, ολόκληρα αφιερώματα. Δεν μπόρεσα ούτε να δεχθώ το κόψιμο εκπομπής δημοσιογράφων επειδή ασκούσαν το επάγγελμά τους με τρόπο που δεν άρεσε στον Κεδίκογλου και στον Δένδια. Έτσι δεν μπορώ να δεχθώ ούτε αυτό τώρα

Όχι γιατί δεν έχω το μισό ή το ένα ευρώ παραπάνω. Ούτε ένα cent δεν πρέπει να αυξηθεί. Επανάσταση χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνεται. Το πρόβλημα αρχίζει όταν κάποιοι απαιτούν τα λεφτά σου για να δείξουν πως δεν αθετούν όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Υποτίθεται πως αυτή η κυβέρνηση είχε έτοιμο πλάνο για την ΕΡΤ. Το πως θα χρηματοδοτηθεί, το πως θα ανοίξει ξανά, το πως θα πληρωθούν οι προσληφθέντες. Τώρα σου ζητούν να γίνεις εσύ μέρος του πλάνου τους, το οποίο τόσο καιρό σου έκρυβαν. Βασικά, δεν στο ζητούν. Το απαιτούν.

Η ΕΡΤ (η νυν ΝΕΡΙΤ τέλος πάντων) έχει υποχρέωση απόδοσης πλεονάσματος 100 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Είναι μνημονιακή υποχρέωση και το ήξεραν στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Τώρα, βάζουν το χέρι στην τσέπη σου για να προσλάβουν δημοσιογράφους. Όσους -βέβαια- δεν αποκατέστησαν με μία θέση στα ψηφοδέλτιά τους και με βουλευτικές έδρες

Έτσι είναι αυτά, η επανάσταση θέλει τον χρηματοδότη της: 


Εσένα.

Υ.Γ.1 Πριν λίγες μέρες, οι αντάρτες που λέγαμε, έκαναν αυτό. Το βράδυ καις τη σημαία της ΕΕ και τη μέρα πίνεις φραπέ σε καφετέρια που έγινε με χρήματα του ΕΣΠΑ και ζητάς τα λεφτά της Ευρώπης για να πληρωθείς το μισθό σου. Ανάσα αξιοπρέπειας, έτσι;




Υ.Γ2. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 13.6.2013, όταν η τότε κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ. Αντιεξουσιαστική κίνηση δίπλα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά και σίγουρα αποτελεί «επιτυχία» του Σαμαρά. Η αντίστοιχη «επιτυχία» του Τσίπρα θα είναι να έχει κεντρώους, αριστερούς και δεξιούς απέναντί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: