"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πονοκέφαλος οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον Μάρτιο


Μπορεί το πρόβλημα με τις ταμειακές ροές του Δημοσίου την ερχόμενη Τρίτη να είναι διαχειρίσιμο, αλλά το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται από μεθαύριο και μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε μία λογική «ημερήσιας διαχείρισης κρίσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη το Δημόσιο δεν θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις πληρωμές του, αλλά το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι ταμειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται μέχρι και τις 10 πρώτες ημέρες του Μαρτίου, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα σημαντικά προβλήματα που δεν έχουν κάποια «εύκολη λύση».

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου το Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει μόνο σε υποχρεώσεις προς δανειστές το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 1,4 δισ. ευρώ αφορά σε αποπληρωμές εντόκων γραμματίων στις 6 Μαρτίου. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου θα αναχρηματοδοτηθεί μέσω νέας έκδοσης εντόκων γραμματίων. 

Την ίδια ημέρα, όμως, υπάρχει και η πρώτη υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 310 εκατ. ευρώ, ενώ στις 3 Μαρτίου το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 79 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που οι κάτοχοί τους δεν συμφώνησαν να τα εντάξουν στο PSI.
Το σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη της δεύτερης εβδομάδας και μετά: 


Στις 13 Μαρτίου, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει προς το ΔΝΤ το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν από νέα γραμμάτια

Στις 16 του μήνα το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει άλλα 580 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ στις 20 Μαρτίου το Ταμείο θα πρέπει να εισπράξει επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, στις 20 Μαρτίου λήγουν και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέσω νέας έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Στις υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες άλλες ανελαστικές δαπάνες του κράτους. Για παράδειγμα τον Μάρτιο το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει σε τόκους το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: