"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ και ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: O ανεκδιήγητος κ. Πανούσης και τα 15 λεπτά δημοσιότητας

Του Θόδωρου Σκυλακάκη
Όταν ο Andy Warhol το 1968 προέβλεπε ότι «στο μέλλον όλοι θα γίνουν διάσημοι για 15 λεπτά» δεν είχε στο μυαλό του τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.  

Κι όμως κάθε μέρα που περνά οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτής ανακαλύπτουν (ενσυνείδητα ή από αστοχία δεν το γνωρίζω και ως προς το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία) κι ένα τρόπο να έρθουν στο προσκήνιο της δημοσιότητας στην Ευρώπη. Να κερδίσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους υποσχέθηκε Warhol.

Η δημοσιότητα δεν είναι όμως πάντα επιθυμητή. Αργότερα, στη δεκαετία του ΄70 έγινε μόδα ένας τρόπος για να κερδίσει κανείς δημοσιότητα που ονομάστηκε streaking (όταν γυμνοί άνδρες ή γυναίκες εξασφάλιζαν τα μερικά λεπτά δημοσιότητας τρέχοντας γυμνοί σε μεγάλα γεγονότα – αγώνες σπορ κ.λπ., όπου υπήρχαν τηλεοπτικές κάμερες). Η μόδα πέρασε γρήγορα και η φευγαλέα δημοσιότητα ξεχάστηκε ακόμα γρηγορότερα. Έμεινε μόνο η γυμνή άνευ λόγου διαδρομή. Και η διαπίστωση ότι ο Warhol είχε δίκιο, αλλά δεν είχε φροντίσει να συμπληρώσει την ρήση του με τις συνέπειες της αναίτιας δημοσιότητας.

Ο τελευταίος πρωταγωνιστής της φευγαλέας ευρωπαϊκής δημοσιότητας ήταν ο κ. Πανούσης –ο οποίος απογοητεύοντας όσους όπως εγώ είχαν καλή εντύπωση από τις πρώτες του δηλώσεις- δήλωσε στον ΣΚΑΙ:

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 300.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη».
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μάντης για να αντιληφθεί ότι η απειλή αυτή είναι απολύτως κενή περιεχομένου Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε στα σοβαρά μια τέτοια επιχείρηση –που απαιτεί μήνες προετοιμασιών- θα συνέβαιναν δύο αντιδράσεις. Πριν προλάβει να δώσει το πρώτο μεταναστόχαρτο, οι παράνομοι μετανάστες θα πολλαπλασιάζονταν μαθαίνοντας ότι η Ελλάδα μοιράζει χαρτιά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα αντιδρούσαν όπως παλαιότερα ο Σαρκοζί έναντι του Μπερλουσκόνι, κλείνοντας τα σύνορά τους στους επισκέπτες από την Ελλάδα. Κι αν επιμέναμε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ακόμα και αντίποινα που να δυσκολεύουν τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος βασίζεται στους τουρίστες από την ηπειρωτική Ευρώπη. 

Για τους λόγους αυτούς –και πολλούς ακόμη- η απειλή αυτή δεν υπάρχει ως πραγματική πολιτική επιλογή. 

 Υπάρχει όμως ως πράξη αναζήτησης δημοσιότητας που χειροτερεύει την εικόνα της κυβέρνησης και της Ελλάδας στην Ευρώπη: 
Την ώρα που η πορεία της οικονομίας μας και η καθημερινότητα των απλών Ελλήνων πολιτών εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, την ώρα που ζητάμε φέτος δεκάδες δις ευρώ νέα δανεικά για να μην υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της χώρας, οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν την εικόνα μιας χώρας που δεν σέβεται τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερείς πράξεις που θα λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων εταίρων. Για 15 λεπτά δημοσιότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: