"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: H Ελλάδα έχει μπροστά της 4 κρίσιμα tests που μπορεί να την οδηγήσουν στο Grexit


Πέντε βήματα και ένα διάστημα που ξεπερνά τους έξι μήνες θα χρειαστούν σύμφωνα με γράφημα της Deutsche Bank προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το πρώτο βήμα, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ήταν το αίτημα της βραχυπρόθεσμης παράτασης του προγράμματος, κίνηση που η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει ως υποχώρηση από την αρχική θέση και ακολουθεί η αποδοχή του αιτήματος από την Ευρώπη για την οποία εκτιμά ότι είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη για τους όρους ολοκλήρωσης του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της βοήθειας (7 δισ. ευρώ). Οι διαπραγματεύσεις, προσθέτει η τράπεζα, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένα από τα βήματα που κανονικά βρίσκονται στο τέταρτο βήμα π.χ. το δημοσιονομικό «μονοπάτι».

Το τρίτο βήμα αφορά την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή ενώ κρίνεται ως υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης και σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Το τέταρτο βήμα, μετά απο 4-6 μήνες, αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, τη χρηματοδότησή του και τους όρους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται το δημοσιονομικό «μονοπάτι», οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση του χρέους.
Το πέμπτο και τελευταίο βήμα που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί λίγες εβδομάδες αργότερα θα περιλαμβάνει την έγκριση των όρων της νέας συμφωνίας τόσο από την ελληνική Βουλή όσο και από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών-μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: