"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Φιλοδοξεί να γίνει διαστημική δύναμη ως το 2023

Διαστημική δύναμη φιλοδοξεί να γίνει η Τουρκία ως το 2023. Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται νυχθημερόν για να συντονίσουν τις προσπάθειες για την κατασκευή ενός συστήματος αεράμυνας, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ενός εκτοξευτήρα δορυφόρων.

Η τουρκική διαστημική υπηρεσία, προς το παρόν τμήμα της πολεμικής αεροπορίας, έχει βάλει στόχο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας για να κατακτήσει το Διάστημα. «Αν η αεράμυνα, οι πύραυλοι και ο εκτοξευτήρας συνδυαστούν με επιτυχία, η Τουρκία θα γίνει διαστημική δύναμη», δήλωσε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, γνώστης του διαστημικού προγράμματος, μιλώντας στην εφημερίδα «Hurriyet». «Γνωρίζουμε καλά ότι πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, όμως επ' ουδενί ανέφικτο δεδομένης της εμπειρίας μας και της τεχνολογικής υποδομής μας».

Οι ειδικοί εργάζονται υπερωρίες για να συντονίσουν τα τρία επιμέρους υποπρογράμματα. Το πρώτο από αυτά, η κατασκευή αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και αντιπυραυλικού συστήματος, έχει την ονομασία T-Loramids.

Το T-Loramids αποτελείται από ραντάρ, εκτοξευτήρες και αναχαιτιστές πυραύλων. Είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τόσο εχθρικά αεροσκάφη όσο και πυραύλους. Η Τουρκία δεν διαθέτει σήμερα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Στον διαγωνισμό λαβαίνουν μέρος μια κοινοπραξία των αμερικανικών Raytheon και Lockheed Martin που προσφέρουν το σύστημα αεράμυνας Patriot, η ρωσική Rosoboronexport που προωθεί τους S-300, η κινεζική Precision Machinery Export-Import Corp που προσφέρει το HQ-9 και το ιταλογαλλικό κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει το SAMP/T Aster 30.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Αγκυρα κλίνει προς το κινεζικό σύστημα ακόμη και αν είναι αδύνατο να ενταχθεί στις υπάρχουσες ΝΑΤΟϊκές δομές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κινεζική πρόταση είναι τεχνολογικά ικανοποιητική, επιτρέπει την μεταφορά τεχνολογίας και είναι πολύ φθηνότερη από τις ανταγωνιστικές προτάσεις. Η απόφαση για την επιλογή της κινεζικής εταιρείας αναμένει το τελικό οκέι από τον υπουργό Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εργάζεται παράλληλα για ένα άλλο πυραυλικό/διαστημικό πρόγραμμα που μπορεί να ενοχλήσει εξίσου τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Το 2011 είχε αναγγείλει την ανάπτυξη πυραύλου με ανώτατο βεληνεκές τα 2.500 χλμ χωρίς να διευκρινίσει αν θα ήταν βαλλιστικός ή κρουζ. Τον Ιανουάριο, τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει πύραυλο βεληνεκούς 800 χλμ.

Η Tubitak-Sage, θυγατρική του κρατικού επιστημονικού ινστιτούτου Tubitak, που τους κατασκευάζει δηλώνει ότι θα κάνει την πρώτη δοκιμή στην επόμενη διετία. Αλλά αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι υπερβολικά φιλόδοξο.

Στο τρίτο υποπρόγραμμα η Τουρκία σημείωσε πρόοδο τον Ιούλιο όταν ενέκρινε την ανέγερση του πρώτου κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων. Ο εθνικός κατασκευαστής πυραύλων της χώρας, η Roketsan, ανέλαβε να οικοδομήσει το Τουρκικό Σύστημα Εκτόξευσης Δορυφόρων (UFS). Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η Roketsan θα σχεδιάσει το UFS ώστε να είναι ικανό να εκτοξεύει αρχικά δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (500 ως 700 χλμ) μέσω ενός κέντρου εκτόξευσης το οποίο θα κτίσει η εταιρεία και θα αναλάβει να λειτουργεί η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Προς το παρόν, η Τουρκία εξαρτάται από άλλες χώρες για να εκτοξεύει τους δορυφόρους της. Τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε στο Διάστημα τον Gokturk-2 από το Τζιουκουάν της Κίνας. Ο Gokturk-2 είναι ο δεύτερος εθνικός δορυφόρος της Τουρκίας μετά τον Rasat που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία το 2011.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της τουρκικής κυβέρνησης για τους στρατιωτικούς και πολιτικούς δορυφόρους, η χώρα σχεδιάζει να στείλει σε τροχιά συνολικά 16 δορυφόρους ως το 2020. 
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: