"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Παιχνίδια της Αγκυρας με την ΑΟΖ

Toυ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
 
Υπό τις απειλές της Αγκυρας, που δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία αναμένει στις αρχές Οκτωβρίου τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης (Drill Stem Test-DST) που πραγματοποίησε η εταιρεία Noble στο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ απείλησε ότι το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, Barbaros Hayrettin Pasa, θα είναι σε θέση μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο και σε διάστημα τριών εβδομάδων να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Μερσίνας - Αττάλειας - Αλεξανδρέττας, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες, οι οποίες βάσει της σχετικής NAVTEX ολοκληρώνονται στις 18 Νοεμβρίου. Ο κ. Γιλντίζ δήλωσε μάλιστα ότι αρκεί να δοθεί το πράσινο φως από τον Τ. Ερντογάν για να ξεκινήσει έρευνες το σκάφος ακόμη και νότια της Κύπρου.

Στη Λευκωσία αναμένονται στις αρχές Οκτώβριου τα αποτελέσματα του DST στο κοίτασμα της Αφροδίτης και τα πρώτα μηνύματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα του κοιτάσματος του φυσικού αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ κ. Χ. Ελληνα, η εταιρεία Noble ίσως επιχειρήσει το 2014 νέες ερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλα σημεία του Οικόπεδου 12.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Cyprus-mail υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ακόμη δύο μικρότερων κοιτασμάτων όντος του Οικόπεδου 12 με σχεδόν 2tcf φυσικού αερίου το καθένα. Καθώς πάντως κλιμακώνονται από διάφορα κέντρα οι πιέσεις για το πώς θα μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές το φυσικό αέριο του Ισραήλ, στη Λευκωσία επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την κοινοπραξία που ελέγχει το Οικόπεδο 12, για την κατασκευή του σταθμού LNG στο Βασιλικό και η επόμενη συνάντηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα κινείται όμως η διαδικασία για την έναρξη γεωτρήσεων και στα άλλα Οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς, με τις πρώτες γεωτρήσεις να προγραμματίζονται για το τέλος του 2014 και τις αρχές του 2015.
 
Το ιταλοκορεατικό κονσόρτσιουμ ENI-KOGAS έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για τα Οικόπεδα 2,3 και 9, ενώ η γαλλική TOTAL έχει κερδίσει τον διαγωνισμό στα Οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: