"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΗΠΑ: Ενας χαλασμένος διακόπτης εμπόδισε το κατά λάθος (!) πυρηνικό ολοκαύτωμα το 1961 !!!


Πολύ κοντά σε μια τρομακτική έκρηξη ατομικής βόμβας, 260 φορές ισχυρότερη από εκείνη που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, έφθασαν οι ΗΠΑ το 1961, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Το περιστατικό συνέβη στη Bόρεια Καρολίνα.
Το έγγραφο, το οποίο προσκόμισε ο δημοσιογράφος Ερικ Σλόσερ βασιζόμενος στον νόμο για την ελευθερία της πληροφόρησης, αποτελεί απόδειξη ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν πολύ κοντά σε πυρηνικό ολοκαύτωμα τον Ιανουάριο του 1961, όταν δύο βόμβες υδρογόνου Mark 39 έπεσαν κατά λάθος καθώς το βομβαρδιστικό Β-52 που τις μετέφερε πετούσε πάνω από την πόλη Γκόλντσμπορο της Βόρειας Καρολίνας. 
Οι βόμβες έπεσαν στο έδαφος όταν το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα και μια από τις δύο συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς ένα πυρηνικό όπλο σε περίοδο πολέμου: άνοιξε το αλεξίπτωτο και ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί - μόνο ένας διακόπτης δεν λειτούργησε σωστά και αυτό έσωσε τον πλανήτη από μια τεράστια καταστροφή. Κάθε βόμβα περιείχε το αντίστοιχο 4 εκατομμυρίων τόνων εκρηκτικών ΤΝΤ. Εάν είχε εκραγεί έστω και μία, οι επιπτώσεις θα ήταν μοιραίες καθώς η ραδιενεργός σκόνη θα είχε εξαπλωθεί σε μια περιοχή που καλύπτει την Ουάσιγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια ακόμα και τη Νέα Υόρκη, απειλώντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στο άρθρο της, έχουν γίνει επανειλημμένως εικασίες σχετικά με τη σοβαρότητα του περιστατικού, αλλά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το πυρηνικό της οπλοστάσιο έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές αμερικανών πολιτών λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια. Στο απόρρητο έγγραφο ο Πάρκερ Τζόουνς, ανώτερος μηχανικός των εργαστηρίων Sandia και υπεύθυνος για τη μηχανική ασφάλεια των πυρηνικών όπλων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ένας διακόπτης χαμηλής τάσης εμπόδισε μια ολέθρια καταστροφή στις ΗΠΑ».
H έκθεση του Τζόουνς συντάχθηκε οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα, κατά το οποίο η μία βόμβα προσγειώθηκε σε ένα χωράφι κοντά στην περιοχή Φάρο και η άλλη σε ένα λιβάδι. Το περιστατικό συνέβη στις 23 Ιανουαρίου 1961, μόλις τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τζον Κένεντι ως νέου προέδρου της χώρας. 
Ο Τζόουνς ανακάλυψε ότι οι τρεις από τους τέσσερις μηχανισμούς ασφαλείας που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την ακούσια πυροδότηση δεν λειτούργησαν σωστά. Οταν η βόμβα χτύπησε στο έδαφος, ένα σήμα πυροδότησης εστάλη στον πυρήνα της κεφαλής και μόνο ο τελικός διακόπτης που πρέπει να βραχυκύκλωσε απέτρεψε την καταστροφή. 

«Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη», σημειώνει ο Τζόουνς στην έκθεσή του με τίτλο «Επιστροφή στο Γκόλντσπορο: πώς έμαθα να μην εμπιστεύομαι την H-Bomb», μια σαφής αναφορά στη σατιρική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1964 για το πυρηνικό ολοκαύτωμα που είχε τίτλο «Δρ Στρέιντζλαβ: πώς έμαθα να σταματήσω να ανησυχώ και να αγαπήσω τη βόμβα». Το βομβαρδιστικό Β-52 που μετέφερε τις βόμβες αντιμετώπιζε προβλήματα έχοντας απογειωθεί από τη βάση Σέιμουρ Τζόνσον στο Γκόλντσμπορο για μια πτήση ρουτίνας κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Οταν χάθηκε ο έλεγχος και έκανε βουτιά προς τα κάτω, οι βόμβες που μετέφερε έφυγαν από τη θέση όπου ήταν τοποθετημένες. «Δεν υπήρχε επαρκής ασφάλεια για τις βόμβες», κατέληξε ο Τζόουνς.
Η «Γκάρντιαν» αναφέρει ότι ο Σλόσερ ανακάλυψε το έγγραφο καθώς έκανε έρευνα για ένα καινούριο βιβλίο με θέμα τα πυρηνικά όπλα. Ανακάλυψε επίσης άλλα τουλάχιστον 700 «σημαντικά» ατυχήματα και περιστατικά που αφορούν 1.250 πυρηνικά όπλα και καταγράφηκαν μεταξύ 1950 και 1968. «Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αποκρύψει πληροφορίες από τον αμερικανικό λαό προκειμένου να αποφύγει να δώσει απαντήσεις που αφορούν την πολιτική μας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, λέει ο Σλόσερ. «Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πυροδοτηθούν κατά λάθος αυτά τα όπλα, εδώ όμως βρισκόμαστε μπροστά στην περίπτωση ενός που παρά λίγο δεν εξερράγη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: