"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Η αποχώρηση των ανταρτών του PKK θα αρχίσει στις 8 Μαΐου

Την 8η Μάιου θα ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ από τα εδάφη της Τουρκίας, ανακοίνωσε στο Βόρειο Ιράκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Μουράτ Καράγιλαν, από τις ηγετικές μορφές του ΡΚΚ.

Νωρίτερα, ένα πρακτορείο ειδήσεων που διατηρεί σχέσεις με την οργάνωση είχε μεταδώσει επικαλούμενο ανακοίνωση του PKK ότι η αποχώρηση θα αρχίσει την 5η Μαΐου.
 
Ο Καράγιλαν είπε πως το ΡΚΚ θέτει έξι σημεία για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας αυτής. Τα σημεία αυτά είναι η αποχώρηση των ανταρτών, η έναρξη της αποχώρησης την 8η Μαΐου και η ολοκλήρωσή της «το συντομότερο», η έλευση των ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ και η συμβολή της τοπικής κυβέρνησης, η αποχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από επιθέσεις κατά τη διαδικασία της αποχώρησης, η αποχή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας από στρατιωτικές δραστηριότητες «στο Κουρδιστάν» και τέλος η παρακολούθηση της διαδικασίας εκ μέρους ανεξάρτητων παρατηρητών.

Σύμφωνα με τον Καράγιλαν, η όλη διαδικασία ομαλοποίησης συνίσταται σε τρεις φάσεις:


 Η πρώτη είναι η αποχώρηση, η δεύτερη εκείνη κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε αναγκαία βήματα για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, όπως η ψήφιση νέου δημοκρατικού συντάγματος και νομοθετικών ρυθμίσεων ενώ η τρίτη, η οποία ονομάζεται από πλευράς του ΡΚΚ ως «εξομάλυνση», περιλαμβάνει την αποφυλάκιση στελεχών του ΡΚΚ, περιλαμβανομένου και του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η τελική εγκατάλειψη των όπλων είναι —σύμφωνα με το ΡΚΚ— συνάρτηση της τρίτης αυτής φάσης, αφού ο Καράγιλαν είπε πως «παράλληλα με την απελευθέρωση όλων, περιλαμβανομένου και του Οτζαλάν στην πράξη, θα τεθεί θέμα ολικής εγκατάλειψης των όπλων και αφοπλισμού των ανταρτών».

Ο Καράγιλαν είπε πως «το γεγονός ότι έχει μισανοίξει η πόρτα της αντικατάστασης των όπλων από τη δημοκρατική πολιτική είναι κάτι που συνέβη χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καθώς και στον τεσσαρακονταετή αγώνα που έδωσε ο λαός μας με μεγάλες θυσίες και καταβάλλοντας βαρύ αντίτιμο».

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: