"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μάτια ερμητικά κλειστά


«Εσύ πληρώνεσαι; Πέφτει ο μισθός κάθε μήνα; Ολοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά; Ε, τι θέλεις, λοιπόν, εδώ πέρα; Αντε από δω...» του 'πε και τον έστειλε από εκεί που 'χε έρθει.
 
Αυτά τα λόγια φέρεται να είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ, όταν ο τελευταίος τον είχε συναντήσει στο γραφείο του για να του καταγγείλει ένα σκάνδαλο. 

Ηταν η περίοδος της παντοδυναμίας του, όταν στο Πεντάγωνο γινόταν το μεγάλο πάρτι στο όνομα της Εθνικής Αμυνας με αφορμή τα Ιμια. Οταν κανείς δεν μιλούσε ή όταν κάποιος πήγαινε κάτι να ψελλίσει τον έβγαζαν λίγο-πολύ γραφικό.
 
Το περιστατικό μού εξιστόρησε ο ίδιος ο συνδικαλιστής, με καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας. Το 'πε προ τριετίας, όταν πια η χώρα είχε οδηγηθεί στο ΔΝΤ και η αποκαθήλωση του Τσοχατζόπουλου είχε ξεκινήσει.
 
Ποιος να μιλούσε τότε, δηλαδή; 

Κανένας! Οι εργαζόμενοι πήραν αυξήσεις -ακόμη και σήμερα εάν τους ρωτήσεις, έχουν να λένε καλά λόγια για τον Ακη. Οταν το σύστημα τα έβρισκε κάπου δύσκολα, έστελνε την υπόθεση σε -κατά προτίμηση- δεξιό στρατοδίκη για τα περαιτέρω. Τα pay roll έκαναν το δικό τους πάρτι όχι μόνο μέσω ενός καλού μηνιάτικου ή βολέματος σε μια θέση-«ψυγείο», αλλά και δανείων από τη Γενική Τράπεζα, που τότε ήταν τράπεζα των στρατιωτικών. Μάλιστα, κακές γλώσσες έλεγαν ότι όχι μόνο δίνονταν δάνεια -χωρίς να το προσπαθήσουν και πολύ οι ενδιαφερόμενοι-, αλλά ήταν δανεικά κι αγύριστα. Και τα ποσά δεν ήταν ευκαταφρόνητα.
 
Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. 


Για όσους βιαστούν να απαντήσουν θετικά, μάλλον πλανώνται. Γιατί το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι επικεφαλής ενός υπουργείου, αλλά πώς ελέγχεται.  

Λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας; Μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το ρόλο τους ή θα τρέχουν επί χρόνια τους δημοσιογράφους στα δικαστήρια;
 
Επειδή αυτές οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν, θα αποτελεί άραγε έκπληξη εάν ανακαλύψουμε τον επόμενο «Τσοχατζόπουλο» σε μια 10ετία; 

Αλλωστε, ο Ακης δεν δικάζεται για τίποτα από τα παραπάνω και όποιος ισχυρίζεται ότι γίνονταν τέτοια πράγματα θα τον βγάλουν και πάλι γραφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: