"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2ΠΟΔΑ ΚΑΙ 4ΠΟΔΑ ΖΩΑ - ΕΛΛΑΔΑ: Βασικές διατάξεις του νόμου 4039/12


(...) Εχει ένα χρόνο που ψηφίστηκε ο νόμος 4039/12, που επιτέλους επιβάλλει πρόστιμα και ποινές για απλές πράξεις, όπως το λέρωμα των σκύλων και η σήμανσή τους, μέχρι πολύ σοβαρές, όπως η κακοποίηση, ο θάνατος ή η παράνομη εκτροφή ζώων.

(...)Η Δημοτική Αστυνομία είναι η κύρια υπεύθυνη για την τήρηση του 4039/12, αλλά και οι υπόλοιπες αρχές δεν πρέπει να αδιαφορούν. Το καλύτερο όμως έγινε πριν από λίγες μέρες. Ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου έστειλε σε όλες τις Εισαγγελίες διευκρινίσεις σχετικά με το νόμο για την προστασία των ζώων, εφιστώντας την προσοχή των λειτουργών. Επιτέλους. Κάποτε τα δίποδα θα έπρεπε να σκέφτονται και τις συνέπειες των πράξεών τους. Υπάρχουν νόμοι, κύριοι. Νόμοι που μας προστατεύουν.  

Τα πρόστιμα
 
* Ο ιδιοκτήτης που δεν μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου του θα πάρει ένα πρόστιμο 100 ευρώ. Φυσικά θα του γίνει πρώτα μια σύσταση και αν δεν συμμορφωθεί θα ακολουθήσει το πρόστιμο. 

* Ο ιδιοκτήτης που δεν έχει σημάνει το ζώο του, το γνωστό μικροτσίπ, θα πληρώνει 300 ευρώ. Είναι ένας καλός τρόπος να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες και να μην εγκαταλείπουν έτσι εύκολα τα ζώα τους. Εγκατάλειψη ή άρνηση στείρωσης, άλλα 300 ευρώ. Εμένα λίγο μου φαίνεται, γιατί η εγκατάλειψη στο δρόμο για ένα ζώο που έχει μάθει να ζει σε σπίτι σημαίνει θάνατος, αλλά τέλος πάντων. Κι αν κάποιος έξυπνος θελήσει να αφαιρέσει το μικροτσίπ ή ζητήσει από κτηνίατρο να το κάνει, πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας κτηνιάτρου. Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου έπειτα από ατύχημα, 300 ευρώ. 

* Παράνομη εκτροφή, 3.000 ευρώ. Εκτροφή χωρίς τήρηση μητρώων, χωρίς βιβλιάρια ή σε ακατάλληλους χώρους χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, 1.000 ευρώ ανά ζώο. 

* Χρησιμοποίηση ζώων για θέαμα, τσίρκο κ.λπ., 20.000 ευρώ ανά ζώο. 


* Χρήση ζώων για οποιουδήποτε είδους μονομαχία, 10.000 ευρώ ανά ζώο. 

* Κακοποίηση, βασανισμός κάθε είδους ή θάνατος ζώου, 30.000 ευρώ ανά ζώο και ανά περιστατικό. 

Αυτά είναι μερικά από τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές διατάξεις. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι αστυνομικοί και τα αρμόδια όργανα έχουν εντολές και είναι υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουν στις καταγγελίες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε ιδιοκτήτη να αδιαφορεί για τις ακαθαρσίες του σκύλου του ή να τον αφήνει χωρίς λουρί, το γείτονα που αλυσοδένει το σκυλί του νύχτα-μέρα, ή κάποιον που απειλεί με φόλα τα αδέσποτα, μη μείνετε άπραγοι. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: