"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΥΓΕΙΑ: Το χρήμα είναι πάντα βρόμικο - Κάθε «μέσο» χαρτονόμισμα κουβαλά στην επιφάνειά του από 21.000 έως και 26.000 βακτήρια


«Πλυντήρια... και σκάφες», «ξέπλυμα» και «βρόμικο χρήμα» κυριαρχούν στις συζητήσεις των ημερών. Εάν όμως πιστεύετε ότι το «βρόμικο χρήμα» ξεκουράζεται αποκλειστικά στους φορολογικούς παραδείσους, κάνετε λάθος και δεν έχετε παρά να ανοίξετε το πορτοφόλι σας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά θα θέλετε να πλύνετε τα χέρια σας.
 
Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό περίπου 60% πιστεύουν ότι κέρματα και χαρτονομίσματα είναι τα πιο βρόμικα από τα αντικείμενα που πιάνουν καθημερινά τα χέρια τους - πολύ πιο βρόμικα από τα πόμολα στις πόρτες δημόσιων κτηρίων ή χώρων, από τα κουμπιά των αυτόματων πωλητών και των ΑΤΜ και από τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Αυτό ακριβώς υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της Mastercard, με συμμετέχοντες από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν , οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 83% πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι... «μολυσμένα» με πολλά μικρόβια. Και έχουν δίκιο. Το Δεκέμβριο του 2012, ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης έβαλε στο μικροσκόπιο χιλιάδες ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα και διαπιστώθηκε ότι ένα «μέσο» χαρτονόμισμα κουβαλά στην επιφάνειά του από 21.000 έως και 26.000 βακτήρια.

«Η πεποίθηση... για το βρόμικο χρώμα του χρήματος δεν είναι λανθασμένη» είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ιαν Τόμσον, υποστηρίζοντας ότι τα 26.000 βακτήρια ενός χαρτονομίσματος «είναι αρκετά για να μας προκαλέσουν μόλυνση ή να μεταδώσουν ασθένεια». 

Ακόμη και τα χαρτονομίσματα που μόλις έχουν κοπεί «κουβαλούν» τουλάχιστον 21.000 βακτηρίδια στην επιφάνειά τους


«Είναι πραγματικά τόσο συγκλονιστικό στην απλότητά του», είπε ο Τόμσον- «τα χαρτονομίσματα αλλάζουν χιλιάδες διαφορετικά χέρια, αναπόφευκτα λοιπόν έχουν πάνω τους χιλιάδες παθογόνους οργανισμούς».

Σε όσους... υποπτεύονται «δάκτυλο» της Mastercard πίσω από την έρευνα, επειδή «επιθυμεί να προωθήσει το πλαστικό χρήμα», εκπρόσωποι της εταιρείας σπεύδουν να μας θυμίσουν παλαιότερες ανεξάρτητες έρευνες, με ίδια ή ακόμη πιο ανησυχητικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζει έρευνα του 2002, που δημοσιεύθηκε στο «Southern Medical Journal» και υποστηρίζει ότι το 80% των κερμάτων που έχουμε στις τσέπες μας μπορούν να «αρρωστήσουν» έναν άνθρωπο με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

(ΠΗΓΕΣ: WWW.CNN.COM, WWW.SCIENCE-PROJECTS.COM)

Δεν υπάρχουν σχόλια: