"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Βάση στην Αγκυρα ζητάει το Ισραήλ που ζει νέο έρωτα με τους πασάδες


Από την ψυχρότητα στις παλιές καλές μέρες της στρατιωτικής συνεργασίας οδεύουν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Times». Η εφημερίδα έκανε λόγο για αίτημα του Ισραήλ για παροχή στα μαχητικά του αεροσκάφη πρόσβασης σε αεροπορική βάση στην Αγκυρα και στον τουρκικό εναέριο χώρο, με αντάλλαγμα ένα σύγχρονο σύστημα αναγνώρισης πυραύλων. Η Αγκυρα, πάντως, διέψευσε το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο πρόεδρος του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιακώβ Αμιντρόρ, κατά τις επαφές που θα αρχίσει στην Αγκυρα για το θέμα των αποζημιώσεων μετά την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», θα θέσει θέμα βάσης και εναέριου χώρου.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμιντρόρ ως αντάλλαγμα θα προτείνει την παροχή στην Τουρκία σύγχρονου συστήματος πυραυλικής αναγνώρισης

Το αίτημα του Ισραήλ θα στηριχθεί σε σχετική στρατιωτική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1996 μεταξύ των δύο χωρών, με την οποία δινόταν στο Ισραήλ η άδεια χρησιμοποίησης της εν λόγω βάσης και του τουρκικού εναέριου χώρου για εκπαιδευτικές πτήσεις. Πρόκειται για σειρά μυστικών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί εκείνη την περίοδο μεταξύ του τουρκικού γενικού επιτελείου και του Ισραήλ.
 
Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στην αγγλική εφημερίδα, ανέφερε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κοινές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στη Συρία και ότι η χρησιμοποίηση της βάσης στην Αγκυρα «θα δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη στρατηγική του παρουσία στην περιοχή, αλλά και την πίεσή του προς το Ιράν».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη σχετική προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, ότι «οι πληροφορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», χθες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το δημοσίευμα «είναι κακόβουλο», ενώ απευθύνεται έκκληση προς την τουρκική κοινή γνώμη «να είναι πιο προσεκτική απέναντι σε εξωπραγματικές ειδήσεις στην ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε».

Η εν λόγω αεροπορική βάση είχε παραχωρηθεί το 1950 στις ΗΠΑ. Μετά το κλείσιμο διάφορων αμερικανικών βάσεων το 1995 στην Ευρώπη, η βάση «Ακιντζί» επιστράφηκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: