"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: Ελληνικές παιδικές φωνές σε βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό ! Mπράβο αδέλφια


Μια έκπληξη περιμένει τον ακροατή του εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού Radiopanik 105,4 fm στο Βέλγιο, που άπαξ κάθε μήνα μεταμορφώνεται σε Καραμέλλα fm, μια ελληνική παιδική ραδιοφωνική εκπομπή. 

«Πρόκειται για μαθητικό ραδιόφωνο με την επιμέλεια ενηλίκων», εξηγεί  η οικόδεσποινα, κ. Καραμέλλα – κατά κόσμον Βίκυ Νιαρχάκου, που μαζί με μια ομάδα πέντε μαθητών Δημοτικού παρουσιάζει την εκπομπή στα ελληνικά. 

Η ύλη της εκπομπής είναι πλούσια: ξεκινάει με ένα παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι διά στόματος της γνωστής «παραμυθούς» Σάσας Βούλγαρη (με τηλεφωνική σύνδεση), εν συνεχεία το μικρόφωνο παίρνουν τα παιδιά, που παρουσιάζουν εποχικά έθιμα (π.χ. τρύγος το φθινόπωρο) και κλείνει με τη συνέντευξη Ελληνα ανθρώπου των Γραμμάτων – μέχρι τώρα έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις των νεαρών ομογενών ο Γιάννης Ξανθούλης και ο Νίκος Κυπουργός. Και έπεται συνέχεια... «Τις επομένες φορές θα ακούσουμε βιβλιοκριτικές διά στόματος 7χρονων και 9χρονων», μας προϊδεάζει η παρουσιάστρια.

Ιθύνοντες νόες είναι μια παρέα Ελλήνων, που έχουν «ριζώσει» στις Βρυξέλλες και έχουν συν τω χρόνω αποκτήσει οικογένειες. «Νιώθαμε την αντιστροφή του κλίματος εις βάρος μας και θέλαμε να δημιουργήσουμε νέους συνειρμούς για την Ελλάδα, πέραν της κρίσης», επισημαίνει η κ. Νιαρχάκου. «Ευελπιστούμε στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού προφίλ με όπλο τον πολιτισμό». 

 Το εγχείρημα απαιτεί χρόνο, εξ ου και απευθύνονται σε μαθητές, δηλαδή στην επόμενη γενιά. Στόχος είναι να απαγγέλλεται και μεταφρασμένη ελληνική λογοτεχνία, προκειμένου να διαδοθεί στους Βέλγους. «Παράλληλα, ρίχνουμε και γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας βάζοντας τα θεμέλια ενός network, καθώς τα Ελληνόπουλα μεγαλώνουν διασκορπισμένα στις Βρυξέλλες σε διαφορετικά σχολεία και γειτονιές», σημειώνει η ίδια, «οικοδομούμε γέφυρες και προς την Ελλάδα, όπου μας ακούν μέσω Ιντερνετ». 

Περιττό, βέβαια, να αναφέρουμε ότι οι μικροί παρουσιαστές για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα «όλο τον μήνα αναζητούν πληροφορίες γύρω από την Ελλάδα, εξασκώντας έτσι τα ελληνικά τους, τα οποία διδάσκονται ως επί το πλείστον 4 ώρες την εβδομάδα στο σχολείο». Το αγώγι, καθώς φαίνεται, ξυπνάει και τον αγωγιάτη, μια που και οι ενήλικες της παρέας, επαγγελματίες σε άλλους κλάδους, έχουν επιφορτιστεί με ένα σωρό αρμοδιότητες. «Ο ένας μπαμπάς κρατάει την κονσόλα, ο άλλος αναζητάει τους καλεσμένους, ο τρίτος μεταφέρει τα παιδιά με το αυτοκίνητό του», περιγράφει γελώντας η κ. Καραμέλλα, «το ομαδικό πνεύμα έχει φθάσει στο ζενίθ του!».

Ιδού πως παρουσίασαν την προσπάθειά τους οι στην ιστοσελίδα newsville, οι Ελληνες του Βελγίου:

Με μεγάλη χαρά σας επικοινωνούμε την προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε έναν χώρο επικοινωνίας των Ελλήνων των Βρυξελλών αλλά και προβολής έργων Ελλήνων μέσα από τον τοπικό εναλλακτικό ραδιοφωνικό σταθμό βρυξελλών Radiopanik, 105,4 FM (προτεινόμενη ακρόαση μέσω διαδυκτίου http://www.radiopanik.org/spip/Ecoutez-radio-Panik ).
 
Τη δύναμη και τον χρόνο τα βρήκαμε μέσα από την απογοητευτική διαπίστωση της απουσίας της φωνής της διασποράς στο ελληνικό ραδιοφωνικό τοπίο, αλλά και την ανάγκη να αναδείξουμε ένα άλλο πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας, τις πιο πολλές φορές ασυμβίβαστο με τα main stream εν ελλάδι media, αλλά και ελάχιστα προβαλλόμενο στο διεθνή ή τοπικό ευρωπαικό ραδιόφωνο.
Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι μεγάλοι έλληνες δημιουργοί (όπως για παράδειγμα ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Κωστής Παλαμάς) αλλά και σύγχρονοι έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες είναι πολύ λίγο γνωστοί στο βελγικό κοινό, η προσπάθεια μας αυτή σχετίζεται και με τη διάδοση ή έστω πρόταση, στους γαλλόφωνους ακροατές του Radiopanik των πραγματικών διαμαντιών  της ελληνικής δημιουργίας. Γιατί η Ελλάδα έχει πολλά πρόσωπα. Το θέμα είναι πιο επιλέγουμε να αναδείξουμε. 

Η Ελλάδα Ταξιδεύει είναι μια μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή που από τον Ιανουάριο 2012 (κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα) έχει ως στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τους έλληνες της επιστήμης, της τέχνης, της μόδας και των έργων τους, μέσα στο χρόνο και ανά τον κόσμο. Στο μικρόφωνο και στην παραγωγή η Σταυρούλα Γάτσου.
Ιστοσελίδα της εκπομπής
http://www.radiopanik.org/spip/-La-Grece-qui-voyage-

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα podcast εκπομπών :
« Στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε », μια εκπομπή με τον Δρ Γιώργο Κοντογιώργη
http://www.radiopanik.org/spip/Y-a-t-il-un-pilote-dans-l-avion
« Έλληνες επιστήμονες στο μάτι του κυκλώνα »  μια εκπομπή για τη διαρροή εγκεφάλων των νέων ελλήνων επιστημόνων
http://www.radiopanik.org/spip/Fuite-des-cerveaux-scientifiques

Δεν υπάρχουν σχόλια: