"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Ευρωκαταδίκες» για το χάος στη Δικαιοσύνη - ΠΡΟΣΤΙΜΑ 2 ΕΚΑΤ. ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ


Πολύ ακριβά καλείται να πληρώσει το Δημόσιο τη συνεχιζόμενη τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς εξακολουθούν με αμείωτη ένταση οι σχετικές «ευρωκαταδίκες», και η αργοπορία και η εκκρεμοδικία αποκτούν πλέον εφιαλτικότερες διαστάσεις λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων αναβολών, που έχουν ήδη δοθεί στις δίκες, στους τρεισήμισι μέχρι τώρα μήνες των δικαστικών κινητοποιήσεων.

Σε διάστημα περίπου 6 μηνών το Δημόσιο καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πληρώσει ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκατ. σε διάφορες υποθέσεις όπου υπήρξε αδικαιολόγητα βραδεία απονομή δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα ο οικονομικός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση μεγαλώνει καθώς (ύστερα από απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) θεσπίστηκε η υποχρέωση και των ελληνικών δικαστηρίων να αποζημιώνουν για τέτοιες καθυστερήσεις, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει την αρχή επιβάλλοντας για δική του καθυστέρηση, σε βάρος του Δημοσίου την πρώτη «καμπάνα» ύψους 6.000 ευρώ.

Πολύ σύντομα το μέτρο αυτό θα «γεννήσει» εκατοντάδες χιλιάδες νέες δίκες, υπερφορτώνοντας τα ήδη «παραλυμένα» δικαστήρια με νέο τεράστιο όγκο υποθέσεων που θα φέρουν σίγουρες αποζημιώσεις συνολικά τεράστιων κονδυλίων, αφού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι δίκες ξεπερνούν την εξαετία - επταετία, που θεωρείται οριακά ως εύλογος χρόνος για να εκδοθεί μία αμετάκλητη απόφαση (σε όλους τους βαθμούς).

Με τη συμπλήρωση 4 μηνών από την έναρξη των δικαστικών κινητοποιήσεων στις 19-1-13 (τότε θα ληφθούν νέες αποφάσεις από τις δικαστικές συνελεύσεις) εκτιμάται ότι οι αναβολές δικών θα έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. υποθέσεις.

Ο πλήρης εκτροχιασμός στις διοικητικές δίκες (ιδίως σε φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις από όπου το Δημόσιο προσδοκά σημαντικά έσοδα) όπου εκκρεμούν πάνω από μισό εκατ. υποθέσεις οδήγησε την κυβέρνηση στη σκέψη να ιδρυθούν ειδικές επιτροπές για να επιλύονται φορολογικές και άλλου είδους διαφορές με το ευρύτερο Δημόσιο χωρίς να φθάνουν στα δικαστήρια, εκτός εάν οι πολίτες επιμείνουν και μετά τη λύση που θα δοθεί. Οι επιτροπές αυτές επρόκειτο να συσταθούν και παλαιότερα, αλλά «πάγωσαν» ύστερα από αντιδράσεις, ενώ αμφισβητείται κατά πόσον μπορεί να συμμετέχει στην τριμελή σύνθεσή τους δικαστικός εν ενεργεία, πέραν του συνταξιούχου.

Πάντως οι 167.000 εκκρεμείς φορολογικές - τελωνειακές δίκες το 2011, παρά την αρχική μείωσή τους ύστερα από το «πλάνο» που έγινε με την τρόικα και την υπερπροσπάθεια των διοικητικών δικαστών, αυξήθηκαν και πάλι αρχικά λόγω των δικηγορικών και στη συνέχεια λόγω των μακρών δικαστικών κινητοποιήσεων και των μεγάλων αναβολών (συνολικά οι αναβολές στα διοικητικά δικαστήρια ξεπέρασαν τις 40.000) αλλά και των νεοεισαγόμενων υποθέσεων που «γεννούν» τα νέα μέτρα (φορολογικές επιβαρύνσεις, περικοπές, διαθεσιμότητα κ.λπ.).
 
Αποζημίωση
Αν ένας πολίτης χάσει τη δίκη του στην αντιπαράθεση με το Δημόσιο ή άλλον ιδιώτη ή αν καταδικαστεί ακόμα και για βαρύτατο αδίκημα (ναρκωτικά, βιασμός κ.λπ.) είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει, πάντως, μία αποζημίωση (που κυμαίνεται από 3.000 έως 70.000 ευρώ) ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η κρατική (και δικαστική) ευθύνη για την καθυστερημένη απονομής δικαιοσύνης.
 
300 «ευρωκαταδίκες» της Ελλάδας σε μία δεκαετία (2001 - 2011)

Σε 189 ιατρούς 2,1 εκατ. για μισθολογικές διαφορές από υπερωριακά επιδόματα κ.λπ. που χρειάστηκαν 9 έως 16 χρόνια για την επίλυσή τους, ενώ κάποιες εκκρεμούν ακόμα.

Σε απόστρατους 178.000 ευρώ για 13χρονη καθυστέρηση σε δίκες για το εφάπαξ κι ενώ εκκρεμούν πάνω από 200 παρεμφερείς υποθέσεις.

Για αντιδικία 14 ετών με το Δημόσιο για ενίσχυση βιομηχανικής μονάδας (αποζημίωση 13.000 ευρώ).

Για απομάκρυνση διπλωματικού που κατηγορήθηκε για παράνομες βίζες (6,5 χρόνια για μία δίκη, αποζημίωση 4.000 ευρώ).

Ποινικές διαδικασίες 7 και 8 ετών για δύο συκοφαντικές δυσφημίσεις (3.500 ευρώ και 12.000 ευρώ αποζημιώσεις) 13 ετών για απάτη και υπεξαίρεση (6.500 ευρώ) 8 ετών για πλαστογραφίες (4.800 ευρώ) και ακάλυπτες επιταγές (2.500 ευρώ) αρχαιοκαπηλία (2.000 ευρώ), 4 χρόνια για απλή σωματική βλάβη (3.000 ευρώ).

Οκταετείς αντιδικίες για απαλλοτριώσεις (64.000 ευρώ) και 19ετείς για ιδιοκτησιακά ζητήματα (αποζημιώσεις 84.000 σε τρεις υποθέσεις).

Δίκες 8 ετών για συμπλήρωση σύνταξης (5.000 ευρώ), 9 ετών για υπερωριακή εργασία καθαρίστριας (4.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: