"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Πληροφορίες για ΚΙΝΗΤΑ εργαστήρια κατασκευής ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ


Αναφορές από το εσωτερικό δύο εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία προσφέρουν ανησυχητικές νέες λεπτομέρειες γύρω από την κατασκευή ειδικών οχημάτων από το καθεστώς Ασαντ, για τη μεταφορά και προετοιμασία των οπλικών αυτών συστημάτων. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν Λιβανέζους συμμάχους του Ασαντ –τη Χεζμπολάχ– να εκπαιδεύονται τους τελευταίους έντεκα μήνες στη χρήση των όπλων αυτών.

Πηγή μου από τη Συρία μού έδωσε λεπτομερή περιγραφή μέσω τηλεφώνου το τελευταίο Σαββατοκύριακο, στηριγμένη σε πληροφορίες από Σύρο εργαζόμενο στο δίκτυο χημικών όπλων, που αυτομόλησε. Η πηγή μου μου μίλησε από αραβική χώρα εκτός Συρίας, όπου κατέφυγε. Η συζήτηση οργανώθηκε από τη Συριακή Ομάδα Υποστήριξης, οργάνωση στην Ουάσιγκτον που εκπροσωπεί μετριοπαθή στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι πληροφορίες αυτές περιέχουν, όμως, και μία προειδοποίηση: οι συριακές πηγές επιθυμούν να ενημερώσουν τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που υφίστανται, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερη εμπλοκή στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Οι αναγνώστες θα πρέπει να θυμηθούν την περίπτωση του Ιρακινού αυτομολήσαντος με την κωδική ονομασία «Κέρβμπολ», οι ισχυρισμοί του οποίου για το χημικό πρόγραμμα του Σαντάμ επέσπευσαν τον πόλεμο, για να αποδειχθούν εντέλει κατασκευασμένοι. Στην προσπάθειά μου να επιβεβαιώσω τις περιγραφές του Σύρου συνδέσμου, έλαβα διαβεβαιώσεις από αξιόπιστες, ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με τη διήγηση του Σύρου, δύο ανώτατοι αξιωματικοί του συριακού στρατού μετέφεραν 100 κιλά υλικών για χημικά όπλα από μυστική στρατιωτική βάση τον Ιανουάριο. Η βάση βρισκόταν στο χωριό Νασιρίγια, 60 χλμ. ΒΑ της Δαμασκού. Οι αξιωματικοί τοποθέτησαν τα χημικά σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν προς τον Λίβανο. Δύο ημέρες αργότερα, δύο άνδρες με λιβανέζικη προφορά έφθασαν στη βάση της Νασιρίγια, για να εκπαιδευθούν στην κατασκευή και πυροδότηση χημικών όπλων.

Φήμες για πιθανή μεταφορά συριακών χημικών όπλων εξαπλώνονται επ’ εσχάτων στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, δεν διαθέτουν στοιχεία για μεταφορά τέτοιων όπλων εκτός Συρίας. Η πηγή μου περιέγραψε επίσης την κατασκευή ειδικών φορτηγών, ικανών να αναμείξουν και να μεταφέρουν τα όπλα, στη συνοικία Ντουμάρ της Δαμασκού. Το εργαστήριο αυτό αποτελούσε μέρος δικτύου μυστικών ερευνητικών εγκαταστάσεων, γνωστών στα αραβικά ως «Μποχούς». Η κατασκευή αυτών των κινητών εργαστηρίων άρχισε το καλοκαίρι του 2011, λίγους μήνες αφότου οι αντάρτες απείλησαν το καθεστώς.

Στα συνεργεία της Ντουμάρ, τεχνικοί κατασκεύασαν κινητό εργαστήριο, ικανό να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει χημικά όπλα. Οι κινητοί αυτοί μίκτες βρίσκονταν στο εσωτερικό φορτηγών Volvo και Mercedes, που έμοιαζαν με συμβατικά φορτηγά–ψυγεία. Στο εσωτερικό τους, όμως, τα φορτηγά διέθεταν σωληνώσεις, δεξαμενές και κινητήρα, για την τροφοδοσία των μηχανών μείξης.

Ο Σύρος σύνδεσμος εκτιμά πως 10% - 15% των κινητών αυτών εργαστηρίων έχουν ήδη κατασκευαστεί. Ανεξάρτητη πηγή ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλό, αν και επιβεβαίωσε ότι οι Σύροι διαθέτουν τέτοια κινητά εργαστήρια.

Βασισμένη στις αποκαλύψεις του αυτομολήσαντος, η συριακή αντιπολίτευση περιέγραψε τα φορτηγά αυτά σε αξιωματούχους του Λιβάνου πριν από ενάμιση μήνα, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθησή τους, εφόσον διέλθουν από τα σύνορα φορτωμένα χημικά όπλα. Εκτοτε, κανένα από αυτά δεν εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα.

Οι εγκαταστάσεις της Νασιρίγια βρίσκονται κοντά στην κωμόπολη Καλαμούν. Εργάτες στη βάση επιβεβαίωσαν ότι ο αδελφός του Ασαντ, Μαχέρ, πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις εκεί. Ο Μαχέρ θεωρείται πρωτεργάτης της εκστρατείας κατά των ανταρτών, που οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Ανεξάρτητη πηγή επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, ότι οι εγκαταστάσεις σε Νασιρίγια και Ντουμάρ αποτελούν μέρος του δικτύου χημικών όπλων της Συρίας. 

Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουμε από τις αναφορές αυτές; 

Πρώτον, ότι η χημική ικανότητα της Συρίας μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς τα όπλα αυτά μπορούν να μεταφερθούν και να παρασκευαστούν εν κινήσει. 

Δεύτερον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης των συστημάτων αυτών σε άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος, χάρη στη Χεζμπολάχ.

Οι νέες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο πόλεμος στη Συρία εμπεριέχει τους σπόρους ενός ευρύτερου και πιο επικίνδυνου πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: