EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καταπατήσεις εκτάσεων με τη βούλα του Κτηματολογίου
Καταπατήσεις ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει με τη βούλα του Κτηματολογίου εξετάζει η Εισαγγελία Αθηνών.
Κυκλώματα, τα οποία έχουν πρόσβαση στις μελετητικές έρευνες κτηματογράφησης και στα στοιχεία του Κτηματολογίου, εντοπίζουν ακίνητα που εμφανίζονται να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη και με επίκληση έκτακτης χρησικτησίας αποκτούν μέσω του Κτηματολογίου την κυριότητά τους.
Σε πολλές περιπτώσεις οι νόμιμοι ιδιοκτήτες - ιδιώτες και Δημόσιο - αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση το τι ακριβώς έχει συμβεί και καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.
Η λειτουργία του κυκλώματος είναι απλή: μέσω της καταγραφής που έχει γίνει από τις μελετητικές έρευνες κτηματογράφησης οι επιτήδειοι μαθαίνουν ποιο ακίνητο και ποια έκταση είναι αδήλωτα, δηλαδή δεν έχει υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη της δήλωσης το Κτηματολόγιο. Ακολούθως καταθέτουν αίτηση χρησικτησίας για το ακίνητο αυτό, προσκομίζοντας ένορκες βεβαιώσεις (ψευδορκίες), αποδείξεις καταβολής αμοιβής σε εργολάβο που περιέφραξε το ακίνητο ή ενδεχομένως για άλλες εργασίες (!), με τις οποίες «αποδεικνύουν» την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτόν η καταπατούμενη έκταση ή το ακίνητο καταχωρίζονται στο Κτηματολόγιο στο όνομα των καταπατητών με συνοπτικές διαδικασίες και με καθ' όλα νόμιμη διαδικασία.
O πρόεδρος της Ενωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος Χρήστος Χριστόπουλος καταγγέλλει πως θεσμικές αβλεψίες και χρόνιες αδυναμίες του Κτηματολογίου που έχουν εγκαίρως επισημανθεί από τους θεσμικούς φορείς όχι μόνο δεν διορθώθηκαν, αλλά ανατέθηκαν σε επιτροπές και τελικώς παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Ο κ. Χριστόπουλος χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι έπειτα από καταγγελίες το θέμα των καταπατήσεων μέσω του Κτηματολογίου εξετάζεται επισταμένως από τις εισαγγελικές Αρχές.
«Για να καταχωριστεί δικαίωμα χρησικτησίας στο Υποθηκοφυλακείο, απαιτείται οπωσδήποτε ή συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβαστικό - είτε λόγω πωλήσεως είτε λόγω γονικής παροχής - ή δικαστική απόφαση αναγνώρισης κυριότητας λόγω χρησικτησίας. Η κτήση αυτή επενεργεί μόνο υπέρ των αντισυμβαλλομένων στο συμβόλαιο ή υπέρ του ενάγοντος και του εναγομένου στη δικαστική απόφαση. Είναι δηλαδή σχετική η εγκυρότητα αυτή», δηλώνει ο κ. Χριστόπουλος προσθέτοντας: «Στο Κτηματολόγιο η καταγραφή της χρησικτησίας γίνεται με μια απλή δήλωση και ανασφαλή αποδεικτικά έγγραφα, δεν πληρώνεται κανένας φόρος, ενώ στο Υποθηκοφυλακείο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρωθεί ο φόρος χρησικτησίας πριν γραφτεί η πράξη. Ετσι, στη δεκαετία που θα γίνει η αναγραφή οριστική και αμάχητη στο Κτηματολόγιο ενεργεί έναντι πάντων, δεν μπορεί να την προσβάλει ούτε ο αληθής κύριος. Αντίθετα, στη διαδικασία του Υποθηκοφυλακείου η προθεσμία προσβολής της είναι τα 20 χρόνια».
Κοινή άποψη δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων είναι ότι όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σημερινό Κτηματολόγιο και στις περιοχές της πιλοτικής κτηματογράφησης που εφαρμόζεται οφείλονται στον εσφαλμένο και επικίνδυνο για την ατομική ιδιοκτησία τρόπο εκτέλεσης της κτηματογράφησης, που δεν βασίζεται στα νόμιμα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στο Υποθηκοφυλακείο κατά ακίνητο και δικαιούχο πολίτη, αλλά στην ανέλεγκτη δήλωση που κατατίθεται στο ιδιωτικό μελετητικό γραφείο και η οποία μετατρέπεται σε συστατικό τύπο κτήσης εμπράγματου ή άλλου νομικού δικαιώματος.
Σημειώνεται ότι παρά τις επίσημες από το 2007 εξαγγελίες της η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν έχει αποστείλει σε κανέναν από τους δικαιούχους των ακινήτων της πιλοτικής κτηματογράφησης τη βεβαίωση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής. Την ίδια στιγμή η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής (10ετία για τον κάτοικο Ελλάδας και 12ετία για τον κάτοικο εξωτερικού) εξακολουθεί να τρέχει. Νομική συνέπεια της συμπλήρωσης της προθεσμίας αυτής είναι η εμπράγματη απώλεια του ακινήτου στην περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβαστεί περαιτέρω σε τρίτο.
Οι περιπτώσεις καταπατήσεων ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων είναι δεκάδες. Πολλές αναδείχθηκαν από πρωτοβουλία τοπικών κοινωνιών που με έκπληξη είδαν κάποια φυσικά πρόσωπα να εμφανίζονται ως και ιδιοκτήτες βουνών και τεράστιων δημόσιων εκτάσεων που, λόγω της κρατικής ανικανότητας, κόντεψαν να περιέλθουν ή τελικά περιήλθαν στην ιδιοκτησία των αετονύχηδων. Αλλες υποθέσεις καταγγέλθηκαν από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που βρέθηκαν έναντι δυσάρεστων εκπλήξεων όταν θέλησαν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου ερευνά υπόθεση στην Κεφαλονιά που αφορά σε έκταση 300 στρεμμάτων και την οποία επαγγελματίες καταπατητές - που εμπλέκονται και σε περιπτώσεις καταπατήσεων σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή - προσπάθησαν να βάλουν στο χέρι μέσω αίτησης χρησικτησίας που κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο. Στο Κορωπί, ιδιώτης επικαλέστηκε ανακριβή πρώτη εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου και ζήτησε την αναγνώριση του δικαιώματός του. Ωστόσο, η έκταση 16 στρεμμάτων ανήκε σε άλλον ιδιώτη και στο ελληνικό Δημόσιο, που κατέθεσαν αγωγές μπλοκάροντας τη διαδικασία
TA NEA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου