ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πάρτι παραγόντων και παραγοντίσκων με κονδύλια σχολείων - Υπερχρεωμένοι καλλικρατικοί βλαχοδήμαρχοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων ΣΧΟΛΙΚΩΝ επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα.
Του Αποστολου Λακασα
Πρόεδροι και αντιπρόεδροι σχολικών επιτροπών λαμβάνουν αμοιβή παράστασης από 400 έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως! Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για σημαντικές ελλείψεις -σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης, άλλα λειτουργικά έξοδα- στα σχολεία των περιοχών στις οποίες είναι αρμόδιοι οι εν λόγω εκλεγμένοι «σχολικοί άρχοντες». Επίσης, ανά την επικράτεια αρκετά σχολεία έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Ετσι, εξηγείται το ότι οι διευθυντές πολλών σχολείων... εκλιπαρούν τους αρμόδιους δημοτικούς άρχοντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου.
Ενδεικτικά, στην Αττική τα τέσσερα στα δέκα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία δεν έχουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Πρόκειται για ορισμένα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη μετάβαση από το παλαιό σύστημα διοικητικής οργάνωσης της περιφέρειας στους «καλλικρατικούς» δήμους, βάσει του οποίου η αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής περνά στον δήμο, ενώ έως το 2010 ανήκε σε κάθε σχολείο ξεχωριστά. Μάλιστα, κάνουν λόγο για οσμή σκανδάλου, καθώς πολλοί, υπερχρεωμένοι σήμερα, «καλλικρατικοί» δήμοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων σχολικών επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα.
«Οι νέες σχολικές επιτροπές έδωσαν σε κάποιους μια ευκαιρία για άσκηση μικροπολιτικής. Μερικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι κατάφεραν να βγάλουν λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι από το αρμόδιο υπ. Εσωτερικών δόθηκαν στους δήμους 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Ομως, όταν πλέον τα σχολεία μπήκαν στους κανονικούς τους ρυθμούς φάνηκε ότι πολλοί δήμοι δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα ΟΤΑ καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο, και προβλέφθηκε η λειτουργία δύο σχολικών επιτροπών (για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας) σε κάθε δήμο. Κάθε επιτροπή κατανέμει τα κονδύλια στα σχολεία λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό μαθητών και αιθουσών, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολείων.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός για κάθε σχολείο. «Στους δήμους έχουν καταβληθεί από τη πολιτεία τρεις επιχορηγήσεις για το 2011. Ως εκ τούτου θα έπρεπε τα σχολεία να μην αντιμετώπιζαν προβλήματα», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής κ. Ιωάννης Κουμέντος. Ενδεικτικό είναι ότι σε 911 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική οι δήμοι άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό.
Ωστόσο, στα 879 από αυτά άνοιξε μεν λογαριασμός αλλά δεν έχουν κατατεθεί χρήματα.
Σε άλλα 695 σχολεία (40% επί του συνόλου) δεν ανοίχτηκε καν λογαριασμός. Από τα 532 γυμνάσια και λύκεια της Αττικής για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, στα 425 έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός και έχει κατατεθεί ποσό.Στα υπόλοιπα, οι δήμοι έχουν καθυστερήσει. Για τον λόγο αυτό η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ζητεί με επιστολή της προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλο επίσπευση των διαδικασιών, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Αμοιβή παράστασης 400 έως 1.000 ευρώ!
Πολλές είναι οι καταγγελίες για την τύχη κονδυλίων των σχολικών επιτροπών προ «Καλλικράτη». Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία , σχολική επιτροπή δήμου της Αττικής αποφάσισε -εν μέσω οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης- να καταβάλει στον πρόεδρό της 1.000 ευρώ μηνιαίως ως έξοδα παράστασης και 400 ευρώ στον αντιπρόεδρο (ουσιαστικά, «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει»).
Το προβλέπει ο νόμος όταν ο απολογισμός της πρώην σχολικής επιτροπής υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, και αυτό όντως συμβαίνει στον δήμο. Ομως ακόμη και έτσι, γιατί ενώ ο νόμος κάνει λόγο για αποζημίωση από 600 ως 1.000 ευρώ για τον πρόεδρο και 240 ώς 400 ευρώ για τον αντιπρόεδρο, η συγκεκριμένη επιτροπή επέλεξε το ανώτατο όριο των 1.000 και 400 ευρώ;
Τη θέση των αρμοδίων επιβαρύνουν οι καταγγελίες διευθυντών σχολείων της περιοχής. Ιδού τι λένε: «Ενώ έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό της σχολικής επιτροπής τα υπόλοιπα των ταμείων των παλαιών σχολικών επιτροπών -υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ- και ενώ έχουν δοθεί στον δήμο από την κρατική επιχορήγηση οι τρεις πρώτες δόσεις για το 2011 (530.000 ευρώ), δεν έχει κατανεμηθεί κάποιο ποσό στα σχολεία. Αντ’ αυτού αντιμετωπίζουμε την κατασπατάληση πόρων, ενώ η απόφαση του προέδρου της σχολικής επιτροπής να λάβουν οι διευθυντές 100 ευρώ ανακλήθηκε και καλώς, αφού δεν ικανοποιούσε στο ελάχιστο τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων». Μήπως πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με το ζήτημα;
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΑΠΛΟΚΗ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου