Οι μπάλες του ποδοσφαίρου μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες μέχρι και 55χλμ/ώρα κατά τη διάρκεια του ερασιτεχνικού παιχνιδιού και έως και 100χλμ/ώρα στα επαγγελματικά παιχνίδια. Ωστόσο, ορισμένοι αμφιβάλουν για το κατά πόσο η δύναμη που ασκείται από την μπάλα είναι αρκετή για να προκαλέσει ζημιά.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και ΥΓΕΙΑ: Οι «κεφαλιές» προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο !
Οι συχνές κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη, προειδοποιούν οι γιατροί.
Εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν 32 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, αποκάλυψαν βλάβες στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται σε ασθενείς με διάσειση.
Φαίνεται να υπάρχει ένα ασφαλές όριο των 1.000 και κάτω κεφαλιών ανά έτος, κάτω από το οποίο είναι πιθανότερο να παρουσιαστεί βλάβη. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.
Η «κεφαλιά» εκτιμάται ότι ήταν η αιτία θανάτου του Άγγλου ποδοσφαιριστή Τζεφ Άστλ.
Ο 59χρονος διεθνής, που πέθανε το 2002, κατέρρευσε ξαφνικά στο σπίτι της κόρης του και τελικά έχασε τη μάχη με το θάνατο στο νοσοκομείο, που διακομίστηκε.
Η ιατροδικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκφυλιστική εγκεφαλική ασθένεια από την οποία πέθανε, προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από το επαναλαμβανόμενο σκοράρισμα με κεφαλιές.
Παρόλο που οι μπάλες που χρησιμοποιούνται σήμερα στο ποδόσφαιρο είναι πολύ ελαφρύτερες από εκείνα που χρησιμοποιούνταν στη δεκαετία του 1960, εξακολουθούν να χτυπούν σαν δυνατή γροθιά, λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Michael Lipton του Montefiore Medical Center, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Albert Einstein College of Medicine.
Οι μπάλες του ποδοσφαίρου μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες μέχρι και 55χλμ/ώρα κατά τη διάρκεια του ερασιτεχνικού παιχνιδιού και έως και 100χλμ/ώρα στα επαγγελματικά παιχνίδια. Ωστόσο, ορισμένοι αμφιβάλουν για το κατά πόσο η δύναμη που ασκείται από την μπάλα είναι αρκετή για να προκαλέσει ζημιά.
Η ομάδα του Δρ Lipton, προσδιόρισε τι αντίκτυπο έχει στον εγκέφαλο η επαναλαμβανόμενη επαφή με την μπάλα.
Χρησιμοποίησαν έναν ειδικό τύπο σάρωσης του εγκεφάλου γνωστό ως απεικόνιση τανυστή διάχυσης (DTI), που απεικονίζει τα νεύρα και τους ιστούς του εγκεφάλου.
Οι 32 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν στη σάρωση, κλήθηκαν να πουν πόσο συχνά έκαναν κεφαλιές κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του παιχνιδιού.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι παίκτες που έκαναν συχνά κεφαλιές, είχαν σημάδια ήπιας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.
Πέντε περιοχές του εγκεφάλου υπέστησαν ζημιές: περιοχές στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και προς το πίσω μέρος του κρανίου όπου γίνονται διαδικασίες όπως η προσοχή, η μνήμη, η εκτελεστική λειτουργία και οπτικές λειτουργίες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τραυματισμοί αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Ο Δρ Lipton, που παρουσίασε τα ευρήματά του στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, δήλωσε: «Η κεφαλιά μιας μπάλας ποδοσφαίρου δεν έχει επίδραση τόσο μεγάλου μεγέθους ώστε να βλάψει νευρικές ίνες στον εγκέφαλο. Ωστόσο οι κατ’ εξακολούθηση κεφαλιές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σειρά από επιδράσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου