"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σούπερ ποντίκια με ανοσία στα δηλητήρια

Σούπερ τρωκτικά, ανθεκτικά στα ισχυρότερα δηλητήρια, έχει δημιουργήσει η επιμειξία των Ευρωπαίων Ρατατούηδων με ποντίκια από τη Βόρειο Αφρική.

Η διασταύρωση, που εξόπλισε τους ποντικούς της Ευρώπης με αυξημένες αντοχές στα ποντικοφάρμακα, ξεκίνησε από την Ισπανία (πύλη εισόδου των αφρικανικών τρωκτικών), ενώ ανάλογα χαρακτηριστικά παρουσιάζουν οι ποντικοί της Γερμανίας - όχι όμως ακόμη της Βρετανίας.

Τα ευρωπαϊκά ποντίκια είχαν διαχωριστεί εξελικτικά από τα βορειοαφρικανικά εδώ και τουλάχιστον 1,5-3 εκατομμύρια χρόνια. Ομως τα μεταναστευτικά ρεύματα τούς ξανάφεραν κοντά, με αποτέλεσμα ένας μικρός σχετικά αριθμός γόνιμων θηλυκών να φέρει στον κόσμο ποντίκια-σούπερμαν.

Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Ράις, του Χιούστον, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κον, τα υβριδικά ποντίκια ανθίστανται ακόμη και στη βαρφαρίνη, ένα ισχυρότατο αντιθρομβωτικό που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του '50 προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία στους ανεπιθύμητους μουσαφίρηδες των σπιτιών. Τα ευρωπαϊκά ποντίκια των πόλεων ανέπτυξαν ανοσία ακόμη και σε αυτό, μέσα από διασταυρώσεις με αλγερινούς "συναδέλφους".

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πότε ακριβώς ξεκίνησε η γενετική ανταλλαγή, αλλά εκτιμούν πως έγινε σχετικά πρόσφατα. Το ανησυχητικό είναι ότι γενετικές μεταλλάξεις έχουν παρατηρηθεί και σε ποντίκια της Ασίας, που πιστεύεται ότι έχουν φτάσει στην Ευρώπη, έστω και σε μικρούς πληθυσμούς.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: