"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εκατοντάδες άγνωστοι μικροοργανισμοί ζουν μέσα στον ανθρώπινο αφαλό

Εκατοντάδες μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο αφαλό, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αμερική. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα βακτήρια ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα, ενώ άλλα είχαν βρεθεί μόνο σε θάλασσες ή στο υπέδαφος.

Σε έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, οι ειδικοί πήραν δείγμα από τον αφαλό εθελοντών και το έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο για να μελετήσουν το DNA τους. Μέχρι τώρα, βρήκαν 1.400 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, τα 662 από τα οποία τα είδαν για πρώτη φορά. Κάποια άλλα βακτήρια ήταν γνωστό πως ζουν σε πολύ διαφορετικά οικοσυστήματα, που δεν έχουν σχέση με τον άνθρωπο.

Σε έναν από τους εθελοντές, μάλιστα, βρέθηκαν μικροοργανισμοί που έχουν βρεθεί μόνο στους ωκεανούς ή στο χώμα της Ιαπωνίας.

Η έρευνα σχεδιάστηκε για να δείξει στον πολύ κόσμο ότι τα βακτήρια που ζουν στο σώμα μας δεν προκαλούν όλα ασθένειες. Τα αποτελέσματα, όμως, εμπλουτίζουν τις συνεχιζόμενες έρευνες για το μικροβίωμα, δηλαδή τον μικροβιολογικό χάρτη του ανθρώπου με τα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας. Οι περισσότερες έρευνες εξετάζουν το εσωτερικό του οργανισμού, όμως το δέρμα φιλοξενεί κι αυτό πλήθος μικροβίων.

Πάντως, τα περισσότερα από τα νέα μικρόβια απαντούν σε μικρές συγκεντρώσεις στον αφαλό, σύμφωνα με το «New Scientist». Περίπου το 80% των βακτηρίων στον αφαλό ανήκει μόλις σε 40 είδη. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: