"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Υπερδύναμη μέχρι το 2020

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ενοχλημένη εμφανίστηκε η Κίνα από την ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο στην οποία εκφράζεται ανησυχία για τη ραγδαία αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), ο οποίος μέχρι το 2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του Πενταγώνου, θα έχει καλύψει την τεχνολογική διαφορά με τον στρατό των ΗΠΑ!

Στην έκθεσή του το Πεντάγωνο αναφέρει: "Παρά τη μεγάλη διαφορά με την οποία υπολείπεται σε θέματα-κλειδιά, τις μεγάλες ποσότητες πεπαλαιωμένου υλικού και την επιχειρησιακή απειρία, ο PLA σταθερά μειώνει το τεχνολογικό κενό που τον χωρίζει από τις σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις". Μάλιστα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Μάικλ Σάιφερ, "ο ρυθμός και η εμβέλεια των στρατιωτικών επενδύσεων της Κίνας, της "επιτρέπουν να επιδιώξει δυνατότητες που πιστεύουμε ότι δυνάμει είναι αποσταθεροποιητικές για τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή, αυξάνουν τον κίνδυνο παρεξηγήσεων και λάθος υπολογισμών και πιθανόν να συμβάλλουν σε τοπικές εντάσεις".

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για όλα τα σημαντικά επιτεύγματα του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, όπως ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, η πρώτη άσκηση του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου, η ανάπτυξη ειδικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων, αλλά και η ολοκλήρωση του πρωτότυπου του κινεζικού πολεμικού αεροσκάφους J-20 το οποίο είναι αόρατο στα ραντάρ.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις μέσα στο 2010 οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από κινεζικό έδαφος, αλλά και στις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊβάν, οι οποίες αναμένεται να χειροτερεύσουν σε περίπτωση που επαναληφθεί η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, όπως συνέβη τον προηγούμενο χρόνο.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο χαρακτήρισε ως "υπερβολική" την έκθεση του Πενταγώνου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Xinhua: "Είναι παράξενο που το Πεντάγωνο, του οποίου οι δαπάνες αγγίζουν τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελούν το τρομακτικό ποσοστό του 40% των παγκόσμιων δαπανών για το 2010, κουνάει το δάχτυλο στην Κίνα". Αντίστοιχα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Ουάνγκ Μπαοντόνγκ, ανέφερε ότι η έκθεση αυτή του Πενταγώνου αποτελεί έναν αντικατοπτρισμό της αντίληψης του Ψυχρού Πολέμου.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ
Σήμανε συναγερμός στο Πεντάγωνο
Οι αμερικανικές ανησυχίες για την ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Κίνας είχαν εκφραστεί εξαιρετικά πρόσφατα με αφορμή τη δοκιμή που πραγματοποίησε στις αρχές του Αυγούστου το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο.

Παρότι τότε υπήρχε η εκτίμηση από αμερικανικής πλευράς ότι δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά ότι είναι περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού, όπως φαίνεται από την έκθεση του Πενταγώνου οι ΗΠΑ έχουν όντως ανησυχήσει, καθώς η Κίνα θα αυξήσει και πάλι κατά 12,7% τις στρατιωτικές δαπάνες της, οι οποίες θα φτάσουν τα 91,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: