"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αποκαλύψεις-σοκ για τον Κεμάλ

Της Λιάνας Μυστακίδου

Μέσα στην πληθώρα των δημοσιευμάτων για τη Λιβύη και την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, παραμελήσαμε μια ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά την ημερομηνία θανάτου του Κεμάλ.

Ο εγγονός της αδελφής της Λατιφέ χανίμ (σύζυγος του Κεμάλ) κ. Μεχμέτ Σαντίκ Οκέ έγραψε μαζί με τον Φατίχ Μπαϊχάν ένα βιβλίο με τίτλο «Η θεία μου η Λατιφέ», στο οποίο κάνει χειμαρρώδεις αποκαλύψεις για τη ζωή του Ατατούρκ.

Ο κ. Οκέ μιλά για το γάμο και το διαζύγιο της αδελφής της μητέρας του με τον Κεμάλ. Αποκαλύπτει τη δολοφονία της Φικριγέ χανίμ, του μεγάλου έρωτα του Κεμάλ, από τον Ρουσουχί εφέντι. Ο θάνατος της Φικριγέ που την είχε εγκαταλείψει ο Κεμάλ για να παντρευτεί τη Λατιφέ χανίμ, είχε παρουσιαστεί επίσημα ως αυτοκτονία.

Το βιβλίο έχει σκανδαλιστικά στοιχεία για τη ζωή του Ατατούρκ στο Τσάνκαγια, στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Εκεί έζησαν ένα διάστημα η χορεύτρια οριεντάλ Ρεφάτ Σουρεγιά χανίμ και η Γαλλίδα τραγουδίστρια Υβόν Βινσέτ.

Επίσης, ένας σερβιτόρος της Προεδρίας ο Σαϊπ ντυνόταν γυναίκα και χόρευε το χορό της κοιλιάς για να διασκεδάζει τον Κεμάλ.

Πέρα από τα στοιχεία για την ιδιωτική ζωή του ηγέτη των Τούρκων υπάρχει και μια σημαντική αποκάλυψη για την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Ο κ. Οκέ υποστηρίζει ότι ο Κεμάλ δεν πέθανε στις 10 Νοεμβρίου, αλλά μια μέρα πριν.

Κάποτε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Τσετίν Αλτάν είχε γράψει ότι ο Ατατούρκ πέθανε στις 7 το πρωί και όχι στις 9 και 5΄ όπως τιμάται επίσημα η μνήμη του. Οι γραφειοκράτες – προπαγανδιστές έκριναν ότι στις 9 και 5΄ ο κόσμος που θα βρίσκεται στο δρόμο ή στους χώρους εργασίας του θα μπορεί να τηρεί καλύτερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κεμάλ.

Είναι γνωστό ότι ακόμα και σήμερα ολόκληρη η Τουρκία νεκρώνει κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου στις 9 και 5΄ το πρωί. Οι συγκοινωνίες σταματούν, ο κόσμος βγαίνει από τα αυτοκίνητα του και ακινητοποιούνται τα πάντα.

Τώρα, ο κ. Οκέ αναστατώνει τα πιστεύω ενός ολόκληρου έθνους. Η ανακοίνωση του θανάτου καθυστέρησε μια μέρα για πολιτικούς λόγους. Επικρατέστεροι διάδοχοι του ήταν ο Ισμέτ Ινονού και ο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Η διαμάχη μεταξύ τους έληξε με την παρέμβαση του Στρατάρχη και στενού συνεργάτη του Κεμάλ Φεβζί Τσακμάκ, ο οποίος είπε στον Μπαγιάρ πως «μπορείς να περιμένεις να έρθει η σειρά σου».

Οι ιστορικοί επιμένουν στην ορθότητα της ημερομηνίας που ανακοινώθηκε επικαλούμενοι ιατρικές βεβαιώσεις. Ο κ. Οκέ, όμως, ισχυρίζεται ότι την πληροφορία του την έδωσε η θεία του πατέρα του Μπενάλ Νεβζάτ χανίμ που ήταν μια από τις πρώτες βουλευτίνες που έβαλε ο Κεμάλ στην Εθνοσυνέλευση.

Η Λατιφέ χανίμ παρά το χωρισμό της με το σύζυγό της, καλούσε κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του τους συγγενείς και έτρωγε μαζί τους. Παρόλο ότι δεν κατανάλωνε ποτέ αλκοόλ, εκείνη την ημέρα έκανε μια εξαίρεση και έπινε ένα ποτήρι ούζο στη μνήμη του.

Πόσα ψέματα θα αποκαλυφθούν ακόμα για τον Κεμάλ;

Φυσικά η απόκρυψη της ημερομηνίας του θανάτου ή η παρουσίαση ψευδών στοιχείων για το σπίτι που γεννήθηκε δεν είναι σημαντικά γεγονότα, αλλά δείχνουν την προσπάθεια μυθοποίησης ενός ηγέτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: