"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι ελέφαντες δεν ξεχνούν παλιούς τους φίλους, όσος καιρός κι αν έχει περάσει

Οι ελέφαντες δεν ξεχνούν ποτέ. Τουλάχιστον τους φίλους τους. Και έχουν πολλούς. Ιδίως οι θηλυκοί.

Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, που διαπίστωσαν επίσης ότι υπάρχουν ελέφαντες με μεγάλο κοινωνικό κύκλο και άλλοι που προτιμούν να συναναστρέφονται με δυο-τρεις καλούς φίλους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι θηλυκοί ελέφαντες ζουν σε ομάδες με τα μικρά τους ενώ οι αρσενικοί προτιμούν την ανεξαρτησία τους.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα θηλυκά ελεφαντάκια αναπτύσσουν ένα μεγάλο δίκτυο από φίλους, συγγενείς και γνωστούς, όπως ακριβώς οι άνθρωποι.

«Οι ελέφαντες μπορούν να "βρίσκονται" μεταξύ τους σε μεγάλες αποστάσεις φωνάζοντας ο ένας τον άλλον και χρησιμοποιώντας την όσφρηση», εξηγεί ο Σέρμιν ντε Σίλβα από την Πενσιλβάνια. «Ετσι, ένα κοπάδι ελεφάντων που μπορεί να συναντήσει κανείς αποτελεί συχνά ένα μικρό μέρος της παρέας τους».

Και όχι μόνο έχουν φίλους, αλλά τους κρατούν για πάντα. «Είδαμε ότι αναγνωρίζουν τους φίλους τους και ανανεώνουν τους δεσμούς φιλίας όσος καιρός κι αν έχει περάσει από την τελευταία φορά που βρέθηκαν», επισημαίνει ο ντε Σίλβα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 100 θηλυκούς ελέφαντες επί 20 μήνες σε εθνικό πάρκο της Σρι Λάνκα. Ο κοινωνικός τους κύκλος τους βοηθά στην εύρεση τροφής και νερού, κάτι πολύ σημαντικό για το είδος, μια και οι ελέφαντες τρώνε επί 16 ώρες την ημέρα και πίνουν περισσότερα από 185 λίτρα νερό καθημερινά.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: