"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ - Αϊ Γουέι Γουέι: «Το Πεκίνο είναι γεμάτο σκλάβους»

Ο διάσημος αντιφρονών κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Γουέι Γουέι άνοιξε πυρ εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου με τις πρώτες του δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη του Ιουνίου, κατηγορώντας το καθεστώς ότι στερεί από τους πολίτες τα πιο βασικά τους δικαιώματα.

Σε ένα δριμύτατα επικριτικό σχόλιο, που δημοσιεύθηκε στο website του περιοδικού Newsweek, ο Αϊ γράφει ότι το Πεκίνο είναι μια "πόλη της βίας" και ένας "μόνιμος εφιάλτης" για τους κατοίκους του. Επικρίνει την κομμουνιστική κυβέρνηση για την πανταχού παρούσα διαφθορά, για το δικαστικό σύστημα και για την πολιτική της προς τους εργάτες που μεταναστεύουν στο εσωτερικό της χώρας για να βρουν δουλειά - ζητήματα που πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις στην Κίνα.

Διάσημος σε όλον τον κόσμο, ο αρχιτέκτονας, μεταξύ άλλων, της "Φωλιάς του Πουλιού", του ολυμπιακού σταδίου του Πεκίνου, έχει γίνει ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του καθεστώτος, ιδίως μετά την ξαφνική κράτησή του, επί 81 ημέρες, σε τοποθεσία που δεν ανακοινώθηκε από τις Aρχές.

«Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στο Πεκίνο για να χτίσουν τις γέφυρες, τους δρόμους και τα σπίτια... Είναι οι σκλάβοι του Πεκίνου», γράφει ο Αϊ.

«Μένουν σε παράνομα κτίσματα, τα οποία καταστρέφει το Πεκίνο καθώς εξαπλώνεται συνεχώς. Σε ποιόν ανήκουν τα σπίτια; Στην κυβέρνηση, σε επικεφαλής επιχειρήσεων, σε όσους έρχονται στο Πεκίνο για να πλουτίζουν τα εστιατόρια και οι σάουνες... ».

Στο άρθρο του στο Newsweek, ο 54χρονος Αϊ γράφει ότι η τέχνη του δεν εκπροσωπεί το Πεκίνο. «Την Φωλιά του Πουλιού - ούτε που την σκέπτομαι. Μετά τους Ολυμπιακούς, ο κόσμος δεν μιλάει για τους αγώνες γιατί οι Ολυμπιακοί δεν έδωσαν χαρά στον λαό».

Σύμφωνα με τους όρους της απελευθέρωσής του, ο Αϊ δεν επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους, να συναντά ξένους, να χρησιμοποιεί το Ιντερνετ ή να έχει επαφές με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ένα χρόνο.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: