"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Δύο γάμοι και μία σαπουνόπερα

Ενας πολιτικός αρχηγός παντρεύεται ενώ το κόμμα του αποσυντίθεται. Είναι μία σουρεαλιστική συνθήκη.

Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Ελάτε να πασπαλιστούμε με λίγη χρυσόσκονη, να γλυκαθούμε με κανένα κουφέτο, μήπως και διώξουμε την πίκρα του εξαντλητικού καλοκαιριού.

Είχαμε δύο γάμους αυτές τις μέρες.

Ο ένας στην Πύλο και ο άλλος στα Χανιά.

Ο γάμος στην Πελοπόννησο, αυτός του Γιάννη, ήταν κομμάτι ενός ονείρου.

Ο γάμος στην Κρήτη,  στιγμιότυπο από φάρσα. Σαν να ακούς χάχανα σε μία κηδεία. Ενας πολιτικός αρχηγός παντρεύεται ενώ το κόμμα του αποσυντίθεται.

Μία σουρεαλιστική συνθήκη. Οπως όταν βλέπεις φωτογραφίες γάμων μπροστά από ερείπια σε εμπόλεμες ζώνες. Βέβαια οι δύο χαρές, που μας κάνουν να σπρωχνόμαστε μπροστά στην κλειδαρότρυπα, μας υποχρεώνουν να παρατηρήσουμε τις διαφορετικές πορείες των πρωταγωνιστών τους.

Ο Γιάννης πήγε στην Αμερική για να διεκδικήσει το αδιανόητο.

Ο Στέφανος ήρθε από την Αμερική αναζητώντας κάτι αντίστοιχο, δηλαδή να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Γιάννης έδωσε στους Bucks ένα πρωτάθλημα.

Ο Στέφανος οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Εθνική. Δεν ξέρω αν η χαρά του γάμου μπορεί να σκεπάσει, έστω για λίγο, τη ματαίωση που θα αισθάνεται. Ισως όμως τον βοηθήσει να καταλάβει ότι εδώ είναι η περιπέτεια, η κακουχία και η αβάσταχτη ταλαιπωρία ενός ταξιδιού που δεν εξελίχθηκε βάσει σχεδίου. Η πραγματική, η κανονική ζωή, είναι στην Αμερική. Και η Αμερική είναι τόσο μεγάλη, τόσο γεμάτη, που σε βοηθάει να ξεχάσεις. Να μας ζήσουν τα ζευγάρια!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα που έγινε ριάλιτι ή σαπουνόπερα – διαλέξτε όποια εκδοχή σάς αρέσει. Και η πλοκή είναι τόσο δαιδαλώδης, ώστε δυσκολεύεσαι να την παρακολουθήσεις.

Ποιος έχει τσακωθεί με ποιον;

Ποιοι είναι μαζί ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν χώρια;

Τι είπε ο Πολάκης; Και γιατί ο Τσίπρας σιωπά;

Αν κυκλοφορούσε η «Αυγή» θα μπορούσε…

 

 να βάλει ένθετο και μάλιστα σε φωτορομάντζο. Και κάθε Δευτέρα να ανέβαζε στο site ένα βίντεο Previously on SYRIZA. Δεν το παρακολουθείς πλέον ως πολιτική, αλλά ως θέαμα.

Νέος χαρακτήρας στο έργο είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Η οποία δύναται να επαναλάβει εκ νέου την προτροπή «Πρόεδρε, έλα, έλα με φόρα». Μόνο που αυτή τη φορά οι λέξεις μόλις που θα περνούν ανάμεσα από τα δόντια της και τα μάτια της θα είναι καρφωμένα στον Στέφανο Κασσελάκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: