"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΗΠΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αρκεί μόνο ένας άνθρωπος!


Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζει από τύχη. Αν και άκουσα κάποιον στο Fox News να λέει ότι σώθηκε με παρέμβαση του Θεού – δεν εξήγησε όμως για ποιον λόγο ο Θεός άφησε τα πράγματα να φτάσουν ως εκεί. 

Λίγο αργότερα, στο ίδιο κανάλι, είπαν ότι ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα έχουν αίμα στα χέρια τους επειδή δαιμονοποίησαν τον Τραμπ. 

Κανένας δεν ξέρει τι θα συνέβαινε στην Αμερική και στον κόσμο αν η σφαίρα έφτανε εκεί που σημάδευε ο σκοπευτής. Ομως, τουλάχιστον για σήμερα, ο Τραμπ είναι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον πλανήτη. Ζει για κάτι χιλιοστά. Ενδεχομένως και οι ΗΠΑ να σώθηκαν από έναν εμφύλιο εφιάλτη για αυτά τα λίγα χιλιοστά.  

Αυτό δεν σημαίνει πώς το περιστατικό δεν θα προκαλέσει αναταράξεις. Ηδη οι Ρεμπουπλικάνοι κατηγορούν ανοιχτά «το σύστημα και τα media» που στοχοποίησαν τον Τραμπ και πότισαν με τοξικότητα το μυαλό του νεαρού που αποπειράθηκε να τον σκοτώσει. Και ασφαλώς οποιαδήποτε αναφορά του Μπάιντεν εναντίον του Τραμπ, από εδώ και στο εξής, θα εκλαμβάνεται ως παρότρυνση για επιθέσεις εναντίον του

Αλλωστε αυτή τη στιγμή ο Τραμπ και οι εικόνες από την απόπειρα εναντίον του, απαντούν στο θυμικό των πιο φανατικών οπαδών του. Ανάμεσα σε αυτά που ακούγονται, από στελέχη των Ρεπουμπλικανών, είναι το «προστατευόμενος του Ιησού», «Φοίνικας που αναγεννάται εκ της τέφρας του», «Μεγάλος αμερικανός ήρωας», «Αλύγιστος μαχητής στο μονοπάτι του Θεού».  

Με βάση τη λογική, είναι πλέον δύσκολο να χάσει ο Τραμπ τις εκλογές. 

Αυτομάτως λύθηκε και το πρόβλημα με την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Ποιος ο λόγος να συζητούν για αντικατάστασή του; Ακόμα και να ήθελε τώρα να αποχωρήσει, δεν θα έβρισκαν αντικαταστάτη του

Κατά μία εκδοχή η δολοφονική απόπειρα είναι βουτηγμένη στην ειρωνεία. Ο Τραμπ είναι φανατικός υποστηρικτής της οπλοκατοχής. Οπως και οι Ρεπουμπλικανοί. Ο νεαρός που αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, λογικά απέκτησε το όπλο του χάρη σε ένα καθεστώς που ο Τραμπ υπερασπίζεται παθιασμένα. Στην Πενσιλβάνια μπορείς να αποκτήσεις όπλο, αρκεί να είσαι άνω των 18 ετών. Δεν απαιτείται ειδική άδεια, παρά μόνο αν θέλεις να έχεις το όπλο στο αυτοκίνητό σου. 

Και, πράγματι, στις ΗΠΑ μπορούν να γίνουν τα πάντα. Να πάρεις ένα όπλο, να βιδώσεις στο σώμα του τη διόπτρα και να στηθείς εκατό μέτρα απέναντι από την εξέδρα χωρίς να σε πάρουν είδηση. Δεν ξέρουμε το κίνητρο του νεαρού ούτε την ψυχική του κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Ομως ο τοξικός λόγος του Τραμπ είναι το ιδανικό λίπασμα για τη βία. Αλλά αν σε έχει βρει η σφαίρα, είναι αδύνατο να μη βγεις δικαιωμένος μπροστά στα μάτια των πολλών.  

Τέλος, είναι και κάτι ακόμα. 

Ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο, με πολλαπλά συστήματα εξουσίας, που διαπλέκονται μεταξύ τους. Ομως τελικά αρκεί ένας άνθρωπος, ένας άγνωστος νεαρός, ενδεχομένως διαταραγμένος, για να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να εκτρέψει την Ιστορία προς μια απρόβλεπτη κατεύθυνση. 


 

Και φυσικά, είναι και ...

 

η τύχη. 

Μπορείς να σχεδιάσεις και να προβλέψεις τα πάντα, αλλά η τύχη έχει πάντα την τελευταία λέξη.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: