(ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ από το 2021)
Toυ παιδιάτρου ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΡΖΕΝΤΑ
Είδα έκπληκτος σε ποστ φίλου που ανέφερε την περίπτωση της τρανς κολυμβητριας Lia Thomas και του αποκλεισμού της από τους Ολυμπιακούς αγώνες, επαγγελματίες υγείας να λένε ότι με το χαμήλωμα των επιπέδων της τεστοστερόνης αναστρεφεται το αθλητικό πλεονέκτημα που έχουν οι γεννημένοι άνδρες αθλητές και συνεπώς ο αποκλεισμός της ήταν άδικος.
Έχω ξαναγράψει γι αυτό το θέμα αλλά είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω και του αυξημένου αριθμού τρανς αθλητών αλλά και λόγω της εμφάνισης νέων στοιχείων και μελετών.
ΠΡΏΤΟΝ πρέπει να καταλάβουμε ένα σημαντικό πράγμα.
Το φύλο καθορίζεται από τη σύλληψη και έτσι οι ορμονικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους συμβαίνουν σε έναν οργανισμό από ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΈΜΒΡΥΟ ΣΤΗ ΜΉΤΡΑ.
Και παρ ότι δεν είναι ευρέως γνωστό ο άνθρωπος παρουσιάζει ουσιαστικά 3 εφηβείες.
Έτσι τα αγόρια εκτίθενται σε Τεστοστερόνη 3 φορές στη ζωή τους. ΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΉΤΡΑ οπότε διαφοροποιούνται και τα γεννητικά όργανα, μία μικρή αμέσως μετά τη γέννηση (mini puberty) εκεί την καταλαβαίνουν καμιά φορά όσοι έχουν κορίτσια που μερικές φορές βρέφη κάνουν διόγκωση μαστων και τελευταία την κανονική εφηβεία από τα 8 έως τα 18 έτη.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΎΝΑΜΉ στον άνθρωπο είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ. Ένας άνδρας συγκρινόμενος με μία γυναίκα κατά μέσο όρο, έχει 57 % πιο μεγάλη δύναμη λαβής, 65 % μεγαλύτερη δύναμη ποδιών 90 % μεγαλύτερη δύναμη στο άνω σώμα και 162 % ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΔΎΝΑΜΗ ΓΡΟΘΙΆΣ.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω γράψει για το ψευδές και ίσως επικίνδυνο που δείχνουν όλες οι σειρές ή ταινίες του Hollywood όπου μία γυναίκα ηρωίδα βάζει κάτω κάμποσους άντρες γεγονός που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ.
Ο κάθε άνδρας που κυκλοφορεί γύρω μας ακόμα και ο τελείως αγυμναστος έχει δύναμη γροθιάς μεγαλύτερη από το 99 % των γυναικών.
ΤΡΊΤΟ. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΦΎΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΊΑ. Έτσι οι άνδρες έχουν μάζα ελεύθερη λίπους 45 % παραπάνω και λίπος 30 % λιγότερο. Τα μακρά οστά τους είναι πάνω από 10 % μεγαλύτερα. Οι τένοντες τους έχουν πάνω από 83 % μεγαλύτερη δύναμη και είναι 40 % πιο ισχυροί.
Αλλά και στα υπόλοιπα όργανα οι άντρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως 50 % περισσότερο Οξυγόνο.
Έχουν 50 % καλύτερο αερισμό πνευμόνων και 43 % πιο δυνατή καρδιά(όγκο παλμού).
Οι διαφορές αυτές καταλήγουν να τους δίνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα σπορ που κατά μέσο όρο στη χειρότερη περίπτωση ξεπερνούν το 10 % και φτάνουν έως και 50 %.
Για να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές Η ΔΙΑΦΟΡΆ ΥΨΟΥΣ ΑΝΔΡΏΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ 7 %. Και βλέπετε στον πραγματικό κόσμο αυτό το μικρό 7% τι διαφορές κάνει.
Αν λοιπόν ένας τρανς αθλητής που από άνδρας γίνεται γυναίκα συμπιέσει την τεστοστερόνη του σε χαμηλά επίπεδα θα αναστραφουν όλα τα παραπάνω;
Οι απαντήσεις είναι για κάθε μία από τις 3 κατηγορίες :ΌΧΙ, ΌΧΙ, και ΌΧΙ.
Δείτε πχ τα ρεκόρ των αθλητών στις ΗΠΑ σε παιδιά κάτω των 8 ετών που κανένα φύλο δεν έχει κάνει εφηβεία. Και εκεί ακόμα, τα αγόρια είναι καλύτερα.
Εχουν γινει και αξιολογήσεις δοκιμών φυσικής κατάστασης σε παιδιά ηλικίας έως 3 ετών οι οποίες και αυτές δείχνουν ότι τα αγόρια έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας σε τεστ ρίψης, μυϊκής δύναμης, μυϊκής αντοχής και αερόβιας φυσικής κατάστασης.
Μάλιστα και τα πρωτα αποτελέσματα μελετων για τη φυσική κατασταση εφηβων που εχουν χρησιμοποιησει Puberty Blockers και αναστέλλουν την εφηβεία τους νωρίς, δειχνουν οτι ακομα και αυτοί διατηρούν το πλεονέκτημα των ανδρών στην άλιπη μάζα σωματος και στο ύψος.
Και εξηγήσαμε γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί οι πρώτες αλλαγές έχουν γίνει ήδη από πριν τη γέννηση.
ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ απο δεκαδες εργασιες. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά. Μόνο επιγραμματικα.
Όταν αναστέλλεις την τεστο σε τρανς αθλητές-τριες σε 11 εργασίες, κατά μέσο όρο η απώλεια μυϊκού ιστού ήταν από 0(μηδέν) - 12% με συνηθέστερο και μεσο αποτέλεσμα το 5 % ενώ είδαμε οι διαφορές αντρών γυναικών στη μυική μάζα είναι πάντα πάνω από 30 % και ενίοτε αγγίζει το 60 %
Πέρα από τη μυική μάζα όμως ενώ όπως είπαμε οι άντρες έχουν αλιπη μάζα 45 % μεγαλύτερη, η καταστολή της τεστο την μειώνει μόνο κατά 5 %. Άλλες πιο συγκεκριμένες μελέτες όπως των Wilk et al είδαν πχ μείωση μόνο 5 % στον μυϊκό ιστό στον μηρό αλλά η έκταση του γόνατος και η δύναμη κάμψης δεν μειώθηκαν .
Συνοψιζοντας , η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι ενώ η καταστολή της ΤΕΣΤΟ επηρεάζει τη βιολογία, οι αλλαγές που δημιουργεί είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις αρχικές βιολογικές διαφορές μεταξύ τυπικών αρσενικών και τυπικών θηλυκών, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο τα βιολογικά χαρακτηριστικά όσο και οι διαφορές απόδοσης διατηρούνται ακόμη και μετά από χρόνια. Ακομα και εάν αντιστρέφαμε πληρως τις επιδρασεις της εφηβικής τεστοστερόνης στην φυσιολογία δεν μπορει να αντιστραφεί το μέσο ύψος ουτε το μηκος των οστών που έχουν μεγαλη σημασία στα σπορ.
Να φανταστείτε ότι τα ανδρογόνα στεροειδη με τα οποία ντοπάρονται οι αθλητές δίνουν πλεονέκτημα κατά μεσο όρο 10 % ενώ το 2008 απαγορεύθηκαν μαγιό με ειδικό ύφασμα που βελτιωναν τις επιδόσεις κατά 3 % ως " άδικος ανταγωνισμός" .
Δυστυχώς όμως παρά τα σημαντικά αυτά στοιχεία στην Αμερική επιτρέπεται ο ανταγωνισμός τρανς αθλητών στις γυναικείες κατηγορίες.
Το απογοητευτικό είναι ότι…
ελάχιστοι γιατροί μιλούν και παρεμβαίνουν ενώ οι λίγοι που αντιδρούν με αυτή την κατάφωρη αδικία για τον γυναικείο αθλητισμό κατηγορούνται και διαβαλλονται ως τρανσφοβικοι.
Παράδειγμα ο καθηγητής γιατρός Michael Joyner της Mayo Clinic ο οποίος τιμωρήθηκε από την κλινική του και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.
Δυστυχώς ομοίως, οι επισημες οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής αναφερουν ότι ¨Δεν υπαρχουν τεκμήρια πλεονεκτηματος για τους τρανς αθλητές " παρά τη σωρεία των ανωτέρω ευρημάτων.
Τα στοιχεία όμως που παρέθεσα για το θέμα είναι συντριπτικά και νομίζω ότι η συμμετοχή των τρανς αθλητών στα γυναικεία αθλήματα είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο και ένα σοβαρό χτύπημα κατά των γυναικών για δίκαιο ανταγωνισμό.
Πιστεύω όμως πως σύντομα η λογική θα πρυτανευσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου