"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Και εγένετο Μεταπολίτευση!

 Γράφει ο Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Το πρωί της 23ης Ιουλίου 1974, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Αμέσως, ο Φαίδων Γκιζίκης καλεί τον Ιωαννίδη και του ανακοινώνει την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι καλούνται σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και ο Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου καταρρέει λίγες μόλις μέρες πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στη σύσκεψη άμεσα αποφασίζεται ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος λαμβάνει προθεσμία έως τις οκτώ το βράδυ της ίδιας μέρας για να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Αβέρωφ, προτείνεται η λύση Καραμανλή. Άμεσα ο Αβέρωφ επικοινωνεί με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963. Ο Αβέρωφ τού ζητά να επιστρέψει αμέσως στη Ελλάδα.

Στις 6.30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφωνεί στον Κανελλόπουλο και του ανακοινώνει την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.

Στις 8 μ.μ. επαναλαμβάνεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου συμφωνείται η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν διέθετε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή…

Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ο Καραμανλής τηλεφωνεί στον βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν στο Λονδίνο. Εκείνος του ζητά να τον συνοδεύσει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο, ο Καραμανλής τού είπε να καθυστερήσει την άφιξή του διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα τον ειδοποιούσε ο ίδιος «σε λίγες ημέρες». Όπως γνωρίζουμε, η μόνη «ειδοποίηση» ήταν το δημοψήφισμα για τη βασιλεία…

Στις 10 μ.μ. ακριβώς, ο Καραμανλής αναχωρεί από το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Θα επαναλάβω τας λέξεις του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (αναφέρεται στο Χάρρυ Τρούμαν) όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του Προέδρου Ρούσβελτ: “Boys, pray for me!” (Παιδιά, προσεύχεσθε δι΄ εμέ!)».

Στις 10.20 μ.μ. ανακοινώνεται επίσημα από τα ΜΜΕ η άφιξη του Καραμανλή: «Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανεχώρησε ήδη εκ Παρισίων δι’ Αθήνας, κληθείς όπως συμμετάσχει της συσκέψεως την οποίαν συνεκάλεσεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Γκιζίκης».

Στις δύο μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Ιουλίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον δημοσιογράφο και στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Λαμπρία, αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου του επιφυλάσσεται αποθεωτική υποδοχή από το συγκεντρωμένο πλήθος. Πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στην Αθήνα δηλώνει ότι επιθυμεί «ενότητα, σωφροσύνην και υπομονήν».

Στις 4.20 π.μ., ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός ενώπιον του Γκιζίκη και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Στις τέσσερις το απόγευμα, παρουσία του, ορκίζεται ο βασικός κορμός της κυβέρνησής του: Μαύρος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών), Ζολώτας (Συντονισμού), Αβέρωφ (Εθνικής Αμύνης), Γεώργιος Ράλλης (Εσωτερικών), Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (Δικαιοσύνης), Σόλων Γκίκας (Δημοσίας Τάξεως), Νικόλαος Λούρος (Παιδείας), Κωνσταντίνος Τσάτσος (Πολιτισμού), Κώστας Λάσκαρης (Απασχολήσεως), Ανδρέας Κοκκέβης (Κοινωνικών Υπηρεσιών) και Παναγιώτης Λαμπρίας (υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ).

Το κυβερνητικό σχήμα...

 

 θα ολοκληρωθεί δυο μέρες αργότερα και η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης πολιτογραφείται ως «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»!



Δεν υπάρχουν σχόλια: