"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΑΝΩΜΑΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Γιατί πρέπει να συνηθίσει η κοινωνία να δέχεται τον εξευτελισμό των αξιών…

 


Της Χαρίκλειας Ντερμανάκη

Έζησαν κάποτε, κάποιοι σπουδαίοι Έλληνες.

Σπουδαίοι, όχι επειδή είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά γιατί θέλησαν να γραφτεί το όνομα τους με χρυσά γράμματα, στις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.

Ήταν οι Ζωσιμάδες, ο Βαρβάκης, ο Ζάππας, ο Σίνας κι αρκετοί ακόμα.

Σε εποχές που η Ελλάδα ρακένδυτη, εξαθλιωμένη, με τα παιδιά της πεινασμένα κι αμόρφωτα, προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να βρει το βηματισμό της, να γίνει Κράτος.

Με τα χρήματα τους έφτιαξαν σχολεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία.

Τους χρωστάμε τη Ζωσιμαία Σχολή, το Νομισματικό Μουσείο, τη Βαρβάκειο Σχολή και τη Βαρβάκειο Αγορά! Συνέβαλαν οικονομικά για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη συντήρηση του Αστεροσκοπείου.

Μετά το θάνατο τους, άλλοι κληροδότησαν την υπόλοιπη περιουσία τους στο Ελληνικό δημόσιο κι άλλοι, μέσω ιδρυμάτων, εξουσιοδότησαν τους απογόνους τους, να βοηθούν όσους είχαν ανάγκη και να δίνουν υποτροφίες για τη μόρφωση των Ελληνόπουλων.

Τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη, όχι τόσο για τα χρήματα που διέθεσαν για το κοινό καλό, όσο για το αγνό πατριωτικό όραμα, που μας άφησαν παρακαταθήκη.

Πριν από λίγα λεπτά, στο χρονολόγιο μου, πετάχτηκε μια διαφήμιση.

Ακριβή, πολύχρωμη, ελκυστική στο “ειδέσθαι”.

Κάποιο ίδρυμα με.. βαρύ όνομα, διαφήμιζε την στήριξη του στην σεξεργασία!

Κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι από την πολιτική ορθότητα να δεχτούμε, ότι ο άντρας, η γυναίκα, ο γκέι ή ο non binary κατά δήλωση του που εκπορνεύεται, ασκεί επάγγελμα το οποίο χρήζει όχι μόνο στήριξης, αλλά και διαφήμισης.

Το να πουλάς το κορμί σου δηλαδή, είναι το ίδιο με το να είσαι υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, δάσκαλος, έμπορος, ή ναυτικός;

Και διαφημίζοντας αυτή την πώληση, επιτελείς κοινωνικό έργο, δημιουργείς υγιή πρότυπα για τους νέους, ζεις και βιοπορίζεσαι με έντιμο και κυρίως αξιοπρεπές τρόπο;

Δεν ξέρω τι πάει λάθος πια …

Δεν ξέρω γιατί σπαταλώνται τέτοια αστρονομικά ποσά, για να συνηθίσει η κοινωνία να δέχεται τον εξευτελισμό των Αξιών, το χαμήλωμα του πήχη παντού, την αυτογελοιοποίησή και τη γελοιοποίηση των προσώπων!

Δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ότι το άσπρο είναι μαύρο και το αντίθετο.

Ξέρω όμως, ότι …

 

όλοι οι σπουδαίοι πολιτισμοί του παρελθόντος, όσοι δεν καταστράφηκαν από φυσικά αίτια, καταστράφηκαν από μια ηθική και αξιακη μαλθακότητα, που είχε φτάσει μέχρι το μεδούλι τους.

Κι ότι την Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά τους δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, τις κράτησαν όρθιες και τις βοήθησαν να στεριώσουν Δημοκρατία και Ειρήνη, άνθρωποι βασανισμένοι, που ήθελαν να αλλάξουν τη μοίρα τη δική τους και των παιδιών τους.

Δούλεψαν σκληρά κι επένδυσαν στη γνώση, στον πολιτισμό και στις πανανθρώπινες αξίες ζωής!

Αυτές, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να φωτίζουν, όσο υπάρχει έστω κι ένας θαρραλέος ρομαντικός, να τις υπερασπίζεται!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: