"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Nίκη της παραπολιτικής;

Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τον επινοήσουν. Και αυτό συνέβη

Φυσικά, δεν πρόκειται μόνον για «επινόηση», αλλά και για μια συγκυρία που ευνόησε ανέλπιστα τον «αλεξιπτωτιστή» υποψήφιο και τους εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές του.

Κατ’ αρχάς, χωρίς τον Κασσελάκη, δύσκολα θα είχε αυτή τη μαζική συμμετοχή η εκλογή για τον αρχηγό. Η όλη διαδικασία, μετά τις δύο απανωτές εκλογικές συντριβές, και μετά την (αποκαρδιωτική για πολλούς) αποχώρηση Τσίπρα, είχε στιγματιστεί από τη μετεκλογική κατάθλιψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε ότι κάποιος εκ των Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Παππά και Τζουμάκα μπορεί να αποτελέσει αντίπαλον δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω άλλαξαν με την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη. Η εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε για κάποιους «σέξι». Με τον κ. Κασσελάκη, πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από την κατάθλιψή τους.

Ούτε τυχαίο. Την πρώτη ουσιαστική, πειστική, «τραβηχτική» ακόμα, δήλωσή της η κ. Εφη Αχτσιόγλου την έκανε προχθές το βράδυ, έξω από την Κουμουνδούρου. Εως τότε, ας μου επιτραπεί να πω ότι ήταν άοσμη, άχρωμη, άγευστη. 

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χαίρει εκτίμησης και σεβασμού, αλλά ουδείς τον είδε ως αρχηγό του κόμματος. 

Για τον κ. Παππά, τι να πούμε τώρα; Η υποψηφιότητά του έμοιαζε περισσότερο με «ξεκάρφωμα» από τους κύκλους Τσίπρα παρά με ουσιαστική διεκδίκηση της ηγεσίας.  

Η δε υποψηφιότητα του κ. Τζουμάκα δεν αντέχει σε σχολιασμό.

Λέγεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ουδέποτε θα διεκδικούσε στα σοβαρά την ηγεσία. Η υποψηφιότητά του ήταν για να ενισχύσει εκείνη της κ. Αχτσιόγλου, να μείνουν οι δυο τους στον β΄ γύρο και να κρατήσουν από κοινού το κόμμα με την κ. Αχτσιόγλου στην ηγεσία.

Τον κόσμο, όμως, δεν τον αφορούν οι ενδοκομματικές ίντριγκες. Η λεγόμενη «λαϊκή βάση» έλκεται ή απωθείται από αυτό που βλέπει και αναλόγως κινείται.

Με βάση τα νούμερα, δύσκολα θα χάσει την τελική νίκη ο κ. Κασσελάκης (βέβαιο είναι ότι οι ψήφοι Παππά θα πάνε όλες σε αυτόν).  

Πώς όμως θα συνυπάρξουν οι Αχτσιόγλου – Τσακαλώτος με τον κ. Κασσελάκη αρχηγό, και με τον Παύλο Πολάκη να κινεί τα νήματα; Θα δείξει.

Είπαμε ότι πολλοί ψηφοφόροι βγήκαν από την κατάθλιψη χάρη στον κ. Κασσελάκη.  

Είναι η μισή αλήθεια: υπάρχουν πάρα πολλοί που...

 

 έχουν βυθιστεί σε νέα κατάθλιψη εξαιτίας του.  

Νιώθουν ήδη πολιτικά άστεγοι

Γιατί;  

Ισως διότι η διαφαινόμενη επικράτησή του είναι, μεταξύ των άλλων, μια νίκη της παραπολιτικής εις βάρος της πολιτικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: