"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑίικα ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κάποτε στη Μπανανολάνδη...



Κάποτε στη Μπανανολάνδη, ο καλός βασιλιάς Ανδρέας ο Α' σε μια κρίση καλοσύνης προς το λαό του, έδωσε διαταγή να διπλασιαστούν οι μισθοί. Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
 
Με δάκρυα στα μάτια ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους κρατώντας το εικόνισμα του. 


Ο Βασιλιάς βγήκε στο μπαλκόνι του παλατιού, τους σώπασε κουνώντας τα χέρια προς το έδαφος και τους εξήγησε την γενναιόδωρη απόφασή του: "Τώρα που θα παίρνετε τα διπλά, θα δουλέψετε με όρεξη και θα έχουμε ανάπτυξη".
 
Ο λαός άρχισε να κάνει σχέδια άλλος για δεύτερο αμάξι να μπαίνει στο Δακτύλιο, άλλος για εξοχικό και άλλος για εισαγόμενα παπούτσια.
 
Οι επιχειρηματίες όμως, έβαλαν κάτω τους λογιστές και τα βιβλία και αποφάσισαν ότι είτε θα πρέπει να απολύσουν τους μισούς υπαλλήλους είτε να διπλασιάσουν τις τιμές των προιόντων τους.
 
Το ίδιο απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε ακρόαση. "Μεγαλειότατε έχουμε 100 χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους και μας κοστίζουν 400 εκατομμύρια το χρόνο. Τώρα πρέπει να βρούμε άλλα τόσα και δεν τα έχουμε. Θα χρεωκοπήσουμε!".
 
Ο άρχοντας ατάραχος άναψε την πίπα του, έδειξε τον καναπέ και είπε τα παρακάτω λόγια:
"Αγορίνα μου μην αγχώνεσαι. Αύριο το πρωί θα πας να προσλάβεις στο Δημόσιο όσους απολύθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Διπλασιάζουμε τους Δ.Υ.. Θα πας να δανειστείς από τους ξένους τοκογλύφους τα λεφτά που μας λείπουν, αφού πρώτα κάνεις μια γενναία υποτίμηση στη δραχμή ώστε τα διπλά που τους δώσαμε να αξίζουν λιγότερο απο τα μισά που έπαιρναν πριν. Μέχρι να ξυπνήσω η δραχμή θέλω να αξίζει λιγότερο απο το μελάνι του Εθνικού Τυπογραφείου".
 
Μα, μεγαλειότατε! Ετσι κλέβουμε την δεξιά τους τσέπη, βάζουμε τα μισά στην αριστερή τους και τα ρέστα τα χρεώνουμε στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους με το δάνειο!
 
Ο Βασιλιάς χάιδεψε το κεφάλι της βαλσαμωμένης λεοπάρδαλης δίπλα του, πάρκαρε την πίπα του προσεκτικά ανάμεσα στα δόντια του ζώου και απάντησε:
 
"Ηλίθιε, γι' αυτό είμαι εγώ ο βασιλέας κι εσύ ένας λογιστάκος της δεκάρας. Με τον τρόπο αυτό (έβγαλε ένα κομπιουτεράκι) σχεδόν το 50% του λαού θα πίνει νερό στο όνομά μου και όταν πεθάνω ακόμα, ο διάδοχος Γεώργιος που θα είναι ο Β' θα συνεχίσει το έργο μου".  

Εβγαλε ένα μπουκάλι με δυο σκύλους, άσπρο και μαύρο.
 
"Θες ένα σκατς";
 
- Μεγαλειότατε με όλο το θάρρος αλλά ο πρίγκηψ Γεώργιος απέτυχε σε όλα τα μαθήματα εκτός της γυμναστικής. Ειναι εξαιρετικός κωπηλάτης και ποδηλάτης αλλά από οικονομικά ούτε τον κουμπαρά του δεν μπορεί να μετρήσει. Προτείνω να τον κάνουμε αρχιεπίσκοπο, ολυμπιονίκη, μάγο της φυλής, οτιδήποτε δεν χρειάζεται να διαχειρίζεται λεφτά!
 
- Ανόητε! Οπως είδες μόλις τώρα, λεφτά υπάρχουν.Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρει. Πες στους τσαρλατάνους που πληρώνω να τον κάνουν κοινωνιολόγο, είναι κάτι σαν ψυχίατρος για ομάδες ανθρώπων. Ποτέ κανένας δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει γιατί αυτή η τέχνη είναι σαν την αστρολογία, δεν έχει σημασία τι λες αλλά οτι κανένας δεν μπορεί να το αποδείξει. Δρόμο τώρα... και που'σαι παιδί. Κάνε ενα τηλέφωνο στην Ολυμπιακή και μάθε πως λένε μια ξανθιά που ήταν εχθές στην πτήση. Και που'σαι, παιδί! Σε 20 χρόνια απο σήμερα θέλω όποιος περνάει έστω και απ έξω απο κάποια σχολή να παίρνει πτυχίο ακόμα και με τη βία.
 
Βρες κάποιον ταραξία να κάνει καταλήψεις, να καίει γραφεία πρυτάνεων, να εμποδίζει τον κόσμο να μορφωθεί αλλά να έχουν όλοι πτυχία για να μπορούμε να τους διορίζουμε στο Δημόσιο. Κι αμα τον βρεις να του πεις ότι ίσως κάποτε να αναλάβει το θρόνο, τόσο σημαντική είναι η αποστολή του....
 
Ο Υπουργός...


 σχεδόν βρόντηξε την πόρτα και σκόνταψε στο τσαρούχι του φρουρού ο οποίος έστριψε το μουστάκι του χαζογελώντας.
 
- Να σας βοηθήσω;
 
- Τον εαυτό σου να βοηθήσεις. Τράβα πάρε τσιγάρα για τρεις μήνες, αύριο θα τα πληρώσεις διπλά....

Δεν υπάρχουν σχόλια: