"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΟΜΜΑΤΟΚΗΦΗΝΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: To ανέκδοτο με την "αξιολόγηση" του κηφηναριού των βολεμένων κολλητών της Βουλής



Ενώ ο πρωθυπουργός επέστρεφε από την πλατεία της κουβανικής επανάστασης, στην πλατεία της ελληνικής επανάστασης ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει αξιολόγηση των υπαλλήλων της Βουλής! Και η έκπληξη: Αναγνωρίζεται κατηγορία αριστείας!  


Αγαπημένοι μου αναγνώστες. Μπορεί να μην κυβερνιόμαστε, αλλά το τσίρκο μας προσφέρει μοναδικές στιγμές γέλιου. Με πανάκριβο εισιτήριο δυστυχώς.


Επειδή κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί χλευάζω μια πρωτοβουλία, που είναι ζητούμενο για το ελληνικό δημόσιο- και η Βουλή είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού δημοσίου- ξεκαθαρίζω ότι δεν χλευάζω την πρωτοβουλία, αλλά την υποκρισία και το θέατρο που παίζεται πίσω απ αυτήν. Συγκεκριμένα:


Στη Βουλή δεν προσλαμβάνεται υπάλληλος αν δεν είναι συγγενής ή κολλητός βουλευτή. Αυτό είναι νόμος. Η Βουλή δεν είναι για τον καθένα γύφτουλα πολίτη που θέλει μια θέση εργασίας, όσα κι αν είναι τα προσόντα του. Εδώ υπάρχει αξιοκρατία, δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Και η αξιοκρατία ξεκινάει από το ποιος σε προτείνει. Εκεί τελειώνει κι όλας.


Αυτό είναι το κριτήριο πρόσληψης και κανένα άλλο. Γιατί ακόμα κι αν δεν έχεις ούτε χαρτί του δημοτικού, προσλαμβάνεσαι για την αντίστοιχη θέση που δε χρειάζεται χαρτί και κάνεις μετά τη δουλειά για την οποία σε χρειάζεται ο συγγενής σου ή ο κολλητός σου, που χρειάζεται χαρτιά. Ποιος θα σε ελέγξει!


Μ αυτό το κριτήριο, και μια και οι υπάλληλοι είναι υποχρεωτικώς δεμένοι με τους βουλευτές ή το κόμμα, αναρωτιέται κανείς τι είδους αξιολόγηση θα γίνει, με απόφαση του προέδρου της Βουλής.


Όπως έχω πει πολλές φορές, αλλά πολλοί το παίρνουν αψήφιστα, ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής είναι ίσως το πιο ευφυές πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μακράν όλων των υπολοίπων. Και, ίσως ο πιο εγγράμματος.


Τι σημασία έχει αυτό; 


Τεράστια. Γιατί με μία κίνηση που δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρυσμα και καμιά πρακτική εφαρμογή, δηλαδή κανένα κόστος για την κυβέρνηση, τους υπαλλήλους και τα κόμματα, πετυχαίνει τρία πράγματα ταυτόχρονα:
  1. Δίνει την εντύπωση στο λαό ότι ξεκινάει μια αλλαγή, πιο δημοκρατική στην αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων
  2. Επαναφέρει την αξία της αριστείας ως επιχείρημα σ αυτούς που ψέγουν την κυβέρνηση για ισοπέδωση προς τα κάτω
  3. «Ξεπλένει» το κλειστό club του κοινοβουλευτικού κρατιδίου της πλατείας Συντάγματος στα μάτια του κόσμου, με την επίφαση της εφαρμογής κανόνων αξιοκρατίας και ισοπολιτείας.

Παραμύθια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αξιολογητές των υπαλλήλων και των προϊσταμένων θα είναι οι δύο ιεραρχικοί  προϊστάμενοί  τους. Δεδομένου ότι κάθε υπάλληλος έχει και από ένα «δόντι» εκεί μέσα, άλλος γερό και άλλος πιο αδύναμο, καταλαβαίνει και ο πιο αφελής για το ποια παρωδία αξιολόγησης στήνεται στη Βουλή για να πουληθεί στο λαό δήθεν επιχείρηση «καθαρά χέρια» στη δημοσιοϋπαλληλία.


Στην περίπτωση των γενικών διευθύνσεων αξιολογητές θα είναι ο πρόεδρος και ο γενικός και  ειδικός γραμματέας. Αξιολόγηση θα γίνει και στους αποσπασμένους υπαλλήλους από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων που υπηρετούν.


Όλα αυτά θα ήταν ωραία αν οι υπάλληλοι δεν ήταν ένα με τους προϊστάμενούς τους και αν οι προϊστάμενοι δεν ήταν ένα με τους βουλευτές και τα κόμματα που τους έχουν διορίσει στη θέση τους!


Επομένως, οι αξιολογητές θα είναι κολλητοί με τους αξιολογούμενους ή θα είναι στο « ψιτ, αυτός είναι δικός μου» από άλλους βουλευτές ή από το κόμμα. Μια φαρσοκωμωδία.


Πώς θα βαθμολογούνται οι υπάλληλοι της Βουλής;  


Άλλη φαρσοκωμωδία! Με :
 

1. Τους τίτλους σπουδών, και τις δραστηριότητες επιμόρφωσής για το έτος που αναφέρεται η αξιολόγηση.



2. Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) όπου ανήκει ο αξιολογούμενος, κατά την περίοδο που αξιολογείται



3. Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από τον αξιολογούμενο, κατά την περίοδο που αξιολογείται



4. Τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης.


5. Τη βαθμολογία του αξιολογουμένου «βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων». Τα κριτήρια αυτά είναι: «Γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά. Αποτελεσματικότητα».


Η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 0 έως το 100. «Με βαθμό από 90 έως 100 βαθμολογούνται οι άριστοι», «με 25 έως 39 οι ανεπαρκείς» και «με 0 έως 24 οι ακατάλληλοι για τη θέση». Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μάλιστα πρέπει να υπάρχει «ειδική αιτιολογία», η οποία να «στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αντικειμενικά δεδομένα»


Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα υπάρχει και συνέντευξη! Ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος, ως πρώτος αξιολογητής, καλεί τον αξιολογούμενο υπάλληλο για να συζητήσει μαζί του … «τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του, προς όφελος τόσο του ιδίου, όσο και της αποδοτικής λειτουργίας της οργανικής μονάδας που υπηρετεί». Τι λες βρε παιδί μου!


Η φάρσα το σχεδίου, στο οποίο είναι φανερό ότι συμμετέχουν όλα τα κόμματα που ο λαό τα έχει στη μπούκα του κανονιού, αποκαλύπτεται από ένα πρόσθετο, αλλά αποκαλυπτικό γεγονός:



  Στην απόφαση του προέδρου δεν προβλέπεται καμιά ποινή και καμιά απόλυση ή απόσπαση για όσους βρεθούν ανεπαρκείς ή ακατάλληλοι στην αξιολόγηση!!


Σάμπως απολύονται ως ανεπαρκείς ή ακατάλληλοι οι βουλευτές και οι πολιτικοί που τους διόρισαν; 


Κι αυτοί, όπως και οι υπάλληλοι της Βουλής, δικά μας παιδιά είναι. Εμείς τους ταϊζουμε. Με τον ιδρώτα μας. Και καθόμαστε και τους κοιτάμε κι όλας, σκυφτοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα. Αντί να τους έχουμε πάρει στο κυνήγι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: