"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η Αγκυρα προτάσσει πέντε προϋποθέσεις



Στην Αγκυρα αν και επισήμως εκφράζεται ικανοποίηση για τη νέα συμφωνία των δύο ηγετών το βράδυ της Πέμπτης και ιδίως για τη σύγκληση της πολυαναμενόμενης διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κυπριακό, ταυτόχρονα εκφράζεται από το Προεδρικό προβληματισμός για τα τελευταία μηνύματα που εκπέμπει η Αθήνα. Εκφράζεται προβληματισμός για τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Αυτές, κατά την Αγκυρα, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά και δείχνουν ότι η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμά της για άμεση επίλυση του Κυπριακού και βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, γεγονός που –σύμφωνα με πηγή στο περιβάλλον του τουρκικού προεδρικού μεγάρου– πρέπει να λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας που ετοιμάζεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας.
 
Η ίδια πηγή λέει  ότι στη φάση αυτή η Αγκυρα φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα μιας συνολικής διαδικασίας πάρε-δώσε, στην οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν η μία στην άλλη με κάποια αιτήματα και ανταλλάγματα.  


Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από την Αθήνα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να εστιάσουν την προσοχή σε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση του συνολικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά.
 
Οι τουρκικές προϋποθέσεις:
 
1. Λύση τάχιστα και ταυτόχρονη αναθεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Η Αγκυρα θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «μη προβλέψιμος» παράγοντας, ο οποίος σε στενή συνεργασία με τον «σκληρό πυρήνα» των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό «η Αγκυρα καλεί τη Λευκωσία να προλάβει τις εξελίξεις και να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα, «ζητεί από την Αθήνα να προχωρήσουν μαζί στη ριζική αναθεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
 
2. Πάρε-δώσε στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα προτείνει σε Λευκωσία και Αθήνα μια συνολικής υφής διαδικασία πάρε-δώσε στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας εντάσσει και το φυσικό αέριο, προτείνοντας ένα περιφερειακό ενεργειακό πλαίσιο συνεργασίας μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.
 
3. Αναθεώρηση και όχι κατάργηση εγγυήσεων: Ενώ μέχρι πρότινος η Αγκυρα τόνιζε ότι δεν συζητούσε οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα των εγγυήσεων, τώρα διακηρύσσει ετοιμότητα για αναθεώρησή του. Μάλιστα ζητείται από τη Λευκωσία να ανταποκριθεί με θετικό τρόπο σε αυτό το βήμα «καλής θέλησης». Ωστόσο εξηγείται ότι με τον όρο «αναθεώρηση» η Αγκυρα δεν αναφέρεται στην προοπτική της τελικής κατάργησης των τουρκικών εγγυήσεων και κυρίως του δικαιώματος της παρέμβασης αλλά στην έναρξη μιας μεταβατικής περιόδου.

 

4. Η εκ περιτροπής προεδρία: Σε αυτό το πεδίο, η θέση της τουρκικής πλευράς είναι ότι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της λύσης. Η ομοσπονδιακή λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων όχι μόνο σε επίπεδο ιδρυτικών κρατών αλλά και σε επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης. Για να επέλθει συμφωνία για τελική λύση, ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να αποδεχθεί άμεσα την εκ περιτροπής προεδρία. Η Αγκυρα υπενθυμίζει στη Λευκωσία τη θετική στάση που είχε τηρήσει ο Δημήτρης Χριστόφιας στο ζήτημα.
 
5. Τα ποσοστά στο εδαφικό: Η Αγκυρα επαναλαμβάνει ότι με τη λύση θα επιστραφούν σημαντικά εδάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά και συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους στην επικράτεια του «τουρκικού κρατιδίου». Γι’ αυτό ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τα ποσοστά τόσο των εδαφών που θα επιστραφούν, όσο και των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: