"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΑΤΡΙΚΗ - ΥΓΕΙΑ : Φακοί επαφής, σε ρόλο γιατρού ανιχνεύουν νοσήματα στα δάκρυα


Ανοίγει ο δρόμος για νέου τύπου ιατρικές αναλύσεις, όχι στο αίμα, στα ούρα ή στο σάλιο, αλλά στα δάκρυα, οι οποίες θα γίνονται με τη βοήθεια «έξυπνων» φακών επαφής! Ουσιαστικά οι φακοί επαφής σε ρόλο γιατρού, θα προβλέπουν ανώδυνα και εντελώς μη επεμβατικά την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων στο άτομο που τους φορά, καταγράφοντας το επίπεδο μόλυνσης του χρήστη και την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού του συστήματος στους «εισβολείς».


Όπως εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης: «εδώ και μερικά χρόνια ο τεχνολογικός κολοσσός Google σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρία Alcon αναπτύσσει high tech φακούς επαφής που παρέχουν βιομετρικά στοιχεία των ατόμων που τους φορά, όπως είναι για παράδειγμα η ποσότητα ζαχάρου στο αίμα τους ή οι ορμόνες του γυναικείου ορμονικού κύκλου.» Σε αυτό το πρότζεκτ, νέα ώθηση δίνει μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Bangor, που δείχνει ότι η πρόβλεψη του κοινού κρυολογήματος, την πιο συχνής εμφανιζόμενης πάθησης, μπορεί να πραγματοποιηθεί αναλύοντας το επίπεδο των αντισωμάτων στο δακρυϊκό υγρό.


Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η εκκριτική ανοσοφαιρίνη Α (SigA) λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας για να εμποδίσει ιούς και βακτήρια να μπουν στο σώμα. Συνεπώς όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της στα δάκρυα, τόσο πιο επιρρεπές το άτομο στο κρυολόγημα.


«Χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε τα κλάματα, απλώς συλλέγοντας δείγματα δακρύων από το κάτω βλέφαρο παρατηρήθηκε ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα SigA δακρυϊκού υγρού ήταν εννιά φορές πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κρυολογήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα SigA. Όταν μάλιστα, τα επίδεδα της SigA πέφτουν κατά 30%, η πιθανότητα εμφάνισης κρυολογήματος είναι έξι φορές μεγαλύτερη», τονίζει ο δρ. Κανελλόπουλος.


«Είναι λοιπόν πιθανό σύντομα... 
να γίνονται και άλλες μετρήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος από τα δάκρυα μέσω των «έξυπνων» φακών επαφής. Η τεχνολογία αναδεικνύεται σε βασικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων και όσο αναπτύσσεται περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα απολαμβάνουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα που καθιστούν την ιατρική περίθαλψη πιο πρόωρη και ασφαλή», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: