"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΙΑΤΡΙΚΗ: Πέτυχε μεταμόσχευση κεφαλής σε πίθηκο ο Σέρτζιο Καναβέρο

Ακόμα ένα βήμα προς τον μεγάλο στόχο του, που είναι η μεταμόσχευση κεφαλής σε άνθρωπο, υποστηρίζει ότι κατάφερε να κάνει ο Ιταλός γιατρός Σέρτζιο Καναβέρο, πραγματοποιώντας -σε συνεργασία με Κινέζο συνάδελφό του- ολική επανασύνδεση κεφαλιού σε πίθηκο!
 

Ο Ιταλός νευροχειρουργός έχει υποσχεθεί ξανά και ξανά ότι θα κάνει εφικτή την εν λόγω μεταμόσχευση σε άνθρωπο, με τελευταία ημερομηνία το 2017! Τον περασμένο Απρίλιο είχε προαναγγείλει μια τέτοια επέμβαση σε πίθηκο, και τώρα δηλώνει ότι τα κατάφερε - δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το ζώο, καθώς, ύστερα από 24 ώρες ζωής, υποβλήθηκε τελικά σε ευθανασία για «ηθικούς λόγους».
 

Πάντα σύμφωνα με τον Καναβέρο, μαζί με τον συνάδελφό του Σιαοπίνγκ Ρεν, του κινεζικού πανεπιστημίου του Χαρμπίν, κατάφεραν να συνδέσουν τα αγγεία του κεφαλιού με το κυκλοφορικό σύστημα του ζώου, όχι όμως και με τη σπονδυλική στήλη. Ο Κινέζος επιστήμονας δήλωσε από την πλευρά του ότι πειραματίστηκε σε πτώματα, προτού κάνει την επέμβαση στον πίθηκο. Κλειδί για την επιτυχία της ήταν... 
η ψύξη του κεφαλιού στους -15 βαθμούς Κελσίου ώστε να μην υποστεί βλάβες ο εγκέφαλος.

 

Στο μεταξύ, ο Καναβέρο αναζητά χρηματοδότη προκειμένου να δοκιμάσει τη μέθοδο στον τετραπληγικό Ρώσο εθελοντή Βαλέρι Σπιριντόνοφ. Ηδη ζήτησε υποστήριξη του project του από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: