"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Οι τρεις «γκρίζοι στόχοι» των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Πολλαπλή είναι η καθημερινή πρόκληση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον «ακήρυχτο» πόλεμο που διεξάγεται τα τελευταία 40 χρόνια στο Αιγαίο.



Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σχεδόν σε καθημερινή βάση εμφανίζονται απροειδοποίητα στο Ανατολικό Αιγαίο καταστρατηγώντας Διεθνείς Συμβάσεις και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας του ICO, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή διέλευση των πολιτικών και εμπορικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους του Ανατολικού Αιγαίου.


Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν επισημανθεί πολλές φορές μέσω καταγγελιών που έχουν υποβάλει εγγράφως στο ICO πιλότοι διερχομένων αεροπλάνων που ξαφνικά είδαν μπροστά τους τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς.


Οι κίνδυνοι αυξάνονται κατακόρυφα καθώς σχεδόν τα μισά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πετούν χαμηλά πάνω από τα ελληνικά νησιά και εμπλέκονται σε αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά καθώς δεν υπακούν στις εκκλήσεις των Ελλήνων πιλότων να αποχωρήσουν.



Η σαραντακονταετής εμπειρία καταδεικνύει ότι τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονται βάσει σχεδίου στο Αιγαίο και κάθε φορά μειώνουν ή αναβαθμίζουν την προκλητικότητά τους μετά από συγκεκριμένες εντολές που έχουν λάβει για το σχέδιο πτήσης αλλά και το είδος της αποστολής. Γι' αυτό και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάνουν τις ίδιες κινήσεις με συγκεκριμένους στόχους.

 
Οι τουρκικές αμφισβητήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο ξεκινούν το 1974. 


Την πρώτη εικοσαετία περιορίζονται μόνο στις παραβιάσεις και τις αναχαιτίσεις. 


Τη δεύτερη εικοσαετία, και κυρίως μετά την κρίση των Ιμίων, η τουρκική προκλητικότητα αναβαθμίζεται. Οι αερομαχίες γίνονται πιο σκληρές, πολλαπλασιάζονται τα τουρκικά μαχητικά που είναι οπλισμένα, οι πτήσεις πάνω από τα νησιά που η Τουρκία πλέον αμφισβητεί την ελληνικότητά τους πληθαίνουν.


Οι τουρκικοί αεροπορικοί σχηματισμοί πετούν σε σχήμα «πένσας» στο πλαίσιο των επιθετικών ασκήσεων που κάνουν με την επωνυμία «Ευέλικτη Πένσα», που στόχο έχουν να μπορούν να αποκόψουν τα νησιωτικά του Ανατολικού Αιγαίου από την υπόλοιπη Ελλάδα.



Αναλύοντας τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας παρατηρείται ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις σημειώνονται σε τρία συμπλέγματα ελληνικών νησιών


Στα Ιμια, πέριξ των Φούρνων Ικαρίας και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Από το 2010 έχουν σημειωθεί συνολικά 84 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Στο σύμπλεγμα των Ιμίων έχουν σημειωθεί μόνο δύο τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ιμια. 

Μετά την κρίση του ,96, όταν η Τουρκία πέτυχε να εμφανίσει στη διεθνή κοινότητα τη συγκεκριμένη περιοχή ως «γκρίζα ζώνη» και αφού η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί σιωπηρά, η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν έχει λόγο να προκαλεί. Εμφανίζεται δυναμικά μόνο αν υπάρχει ελληνική παρουσία.


Στο σύμπλεγμα που υπάρχει τουρκική κινητικότητα και οι υπερπτήσεις αυξάνονται είναι πέριξ των Φούρνων Ικαρίας, όπου έχουν σημειωθεί 77 υπερπτήσεις πάνω από: Φούρνους, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Μακρονήσι, Καλόγερους, Κουνελονήσι και Ανθρωποφάγους. Μία φορά τον χρόνο πετούν πάνω από το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου σαν να το έχουν τάμα.


Δεν περνά απαρατήρητη και η τουρκική προκλητικότητα στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Την τελευταία πενταετία 18 φορές τουρκικά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν μέχρι το Σούνιο και ανεξέλεγκτα έκοβαν βόλτες στις Κυκλάδες πέριξ της Μυκόνου παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το αποκορύφωμα της προκλητικότητας ήταν στις 11 Νοεμβρίου του 2014, όταν η τουρκική κορβέτα Buyucada «έκοβε» βόλτες στις Κυκλάδες επί 25 ώρες παραβιάζοντας επτά φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που υποστήριζαν την κορβέτα παρενόχλησαν ελληνικό αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που τσέκαρε τα ραδιοβοηθήματα των αεροδρομίων του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: