"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Απ τον ποιητή-Φανφάρα στον οικονομολογόγο-Φανφάρα! - Εβίβα μας!


Είχα την ατυχία να ακούσω μισές τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην τελετή παραλαβής των καθηκόντων του και μπερδεύτηκα. Αρχισα να αναζητώ στο ημερολόγιο να βρω ποιο επιστημονικό συνέδριο, ποια ημερίδα οικονομολόγων θα είναι σε εξέλιξη από την Παρασκευή μέχρι την άλλη Δευτέρα στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Σαπέν.
 
Απόλαυσα τον γλαφυρό τρόπο με τον οποίο ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέπτυσσε τις ιδέες που θα παρουσιάσει στους δύο ξένους επισκέπτες. Το χρέος είναι κακό, οι Porsche πολύ φαρδιές για τους ελληνικούς δρόμους, οι πιστωτικές κάρτες μάς έφεραν στο «μαζί τα φάγαμε», η ανατροφοδοτούμενη κρίση κάκιστη, οπότε ξεκινάμε αλλάζοντας όλα αυτά.
 
Πρόλαβα κάτι ακόμη πριν κοπεί η σύνδεση. «Θα εξηγήσουμε στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών τις ιδέες μας για το πανευρωπαϊκό new deal, θα αναλύσουμε τις προτάσεις μας για να ξεπεραστεί το επενδυτικό έλλειμμα σε όλη την Ευρωζώνη συνολικά», θα πούμε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα των διεθνών ΜΜΕ για καταστάσεις Φαρ Ουέστ...
 
Επιστρέφοντας στο γραφείο αντιλήφθηκα ότι αυτά δεν ήταν η εισήγηση του κ. Βαρουφάκη σε επιστημονικό συνέδριο, αλλά η διαπραγματευτική θέση που θα παρουσιάσει αύριο στον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προφανώς δεν έρχεται για να πάρει μερικά μαθήματα οικονομικής θεωρίας


Αν το ήθελε, θα πήγαινε στο Χάρβαρντ και όχι στην πλατεία Συντάγματος


Τότε άρχισα να ανησυχώ. Εβαλα να ακούσω ξανά την ομιλία του κ. Βαρουφάκη. Ολόκληρη χωρίς διακοπή. Και η ανησυχία έγινε αγωνία.
 
Γιατί πιθανόν ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει αντιληφθεί ότι πλέον δεν λύνει προβλήματα προσομοίωσης οικονομικής πολιτικής στο γραφείο του στο Τέξας. Και οι συνομιλητές του πια είναι ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Ντράγκι, που δεν τους αρκεί η γοητεία που εκπέμπει ο ακαδημαϊκός λόγος του...  


Γιατί η συζήτηση είναι για λεφτά και μάλιστα πολλά λεφτά


Μακάρι να έχει άλλο κρυφό σχέδιο αιφνιδιασμού, που το καλύπτει με τα φληναφήματα αυτά. Γιατί υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή:  
  

Της πραγματικότητας που αρνείται να αποδεχτεί. 


Πραγματικά δεν ξέρω ποιο είναι το χειρότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: