Παρατείνεται η «αγωνία» για Σένγκεν
Παράταση ενός µήνα παίρνει η ελληνική «αγωνία» για το µέλλον της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν. Σε αυτό το χρονικό διάστηµα, η Επιτροπή θα πραγµατοποιήσει επαφές µε τα κράτη - µέλη προκειµένου να διαµορφωθούν τα κριτήρια του µηχανισµού αξιολόγησης των συνόρων. Με βάση αυτόν τον κανονισµό αρκετές χώρες έθεσαν ακόµη και θέµα αναγκαστικής αποχώρησης µιας χώρας από τη Συνθήκη. Η πρώτη αξιολόγηση θα πραγµατοποιηθεί στο Συµβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στις 12 Ιουνίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναµένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου.
Η Ελλάδα δέχτηκε αρκετές φορές τα πυρά άλλων κρατών για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. Χαρακτηριστικός είναι ο προβληµατισµός που υπάρχει ήδη στην Αθήνα για το τι µέλει γενέσθαι σε περίπτωση που οι υπόλοιπες χώρες επιµείνουν στη σκληρή θέση.
Σε πρώτη φάση η ελληνική πλευρά κέρδισε µια «ανάσα», καθώς αποφασίστηκε να συζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως και η λειτουργία µηχανισµού υποστήριξης. Επίσης αναγνωρίστηκε ότι το πρόβληµα των αυξηµένων µεικτών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι µόνο εθνικό πρόβληµα, κάτι που επίµονα υποστήριζε η ελληνική πλευρά.
Το Συµβούλιο όµως των Υπουργών Εσωτερικών δήλωσε αναρµοδιότητα να συζητήσει το ελληνικό αίτηµα για ενίσχυση του ρόλου της Frontex, προκειµένου να αναλάβει αυτή την επαναπροώθηση των λαθροµεταναστών και όχι η χώρα πρώτης εισόδου όπως υποχρεώνει το ∆ουβλίνο ΙΙ.
ΣΤΑ «ΧΑΡΤΙΑ» έµεινε και η πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει το αναλογικό µοίρασµα των λαθροµεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. µε κριτήριο τον πληθυσµό τους.
Προηγήθηκε το «στραπατσάρισµα» της Μάλτας που είχε το ίδιο αίτηµα και εισέπραξε από τους εταίρους την προθυµία τουςνα φιλοξενήσουν µόλις 500 λαθροµετανάστες!
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα αποθήκη των παράνοµων µεταναστών της Ευρώπης. Καταβάλλουµε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευσης», δήλωσε στους συναδέλφους του ο έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ επεσήµανε την προθυµία της Αθήνας να συνεργασθεί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγµάτευση για ένα συνολικόπακέτο σχετικά µε την πολιτική ασύλου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Ιουνίου.
Από εκεί και πέρα ο Χρ.Παπουτσής επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση πως πιθανή κατάργηση της Σένγκεν µόνο βλαπτικά και διαλυτικά φαινόµενα θα προκαλέσει, και θα λειτουργήσει εις βάρος των καλών εννοούµενων συµφερόντων της Ενωσης και των πολιτών της.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στον χώρο Σένγκεν συνιστά µία από τις θεµελιώδεις αρχές της Ε.Ε., αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλµού».
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου