"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για την οικονομία της Γερμανίας

Tης Melissa Eddy / The New York Times
 

Ο Friedrich Merz και οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες του αναδείχθηκαν νικητές στις γερμανικές εκλογές την Κυριακή, αλλά οι εορτασμοί μπορεί να είναι σύντομοι.  

Η επόμενη κυβέρνηση, σχεδόν σίγουρα υπό την ηγεσία του Merz ως καγκελάριο, είναι αντιμέτωπη με μια στάσιμη οικονομία, με την απειλή του Προέδρου Trump να επιβάλει δασμούς στις κρίσιμες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας και με έναν τέταρτο χρόνο πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων εμποδίζεται από αυστηρούς περιορισμούς στο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, καθιστώντας δύσκολη τη χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών, την ανανέωση των υποδομών που καταρρέουν και την υλοποίηση άλλων πρωτοβουλιών που οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Μια διαφωνία σχετικά με αυτόν τον κανόνα, γνωστό ως φρένο χρέους, έριξε την κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholz των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής. Αλλά η χαλάρωση του συγκεκριμένου κανόνα θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για την τροποποίηση του Συντάγματος και το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει τόση υποστήριξη.

Ήδη τη Δευτέρα, ο Merz αντιμετώπισε εκκλήσεις από άλλους πολιτικούς, οικονομολόγους, ακόμη και από την παραδοσιακά συντηρητική κεντρική τράπεζα να βρει έναν τρόπο, μέσω της νέας κυβέρνησης, να αναπροσαρμόσει τα όρια δαπανών ώστε να ανταποκριθούν στις επείγουσες οικονομικές απαιτήσεις της χώρας.

«Καταρχήν», έγραψε η Bundesbank σε έκθεσή της τη Δευτέρα, «είναι απολύτως δικαιολογημένη η αναπροσαρμογή του ορίου δανεισμού του φρένου χρέους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες όταν ο λόγος του δημόσιου χρέους είναι χαμηλός». Το γερμανικό δημόσιο χρέος είναι λίγο πάνω από το 60 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το χρέος είναι κοντά ή πάνω από το 100 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Αλλά μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο δικομματικός συνασπισμός που ελπίζει να σχηματίσει ο Merz μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών του, που κέρδισαν 208 έδρες, και των Σοσιαλδημοκρατών, με 120, θα πρέπει να βασιστεί σε άλλα κόμματα για να επιτύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος.

Τα κόμματα στα άκρα —Die Linke στα αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, στα δεξιά— κέρδισαν αρκετές έδρες για να δώσουν μια πλειοψηφία για την αναστολή του φρένου χρέους στο κοινοβούλιο των 630 εδρών. Το φρένο περιορίζει τις επιλογές για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληρονομήσει έναν προϋπολογισμό του 2025 με τρύπα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο Merz έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.  

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσει το Die Linke, το οποίο αντιτίθεται στο δανεισμό, να δαπανήσει χρήματα για τον στρατό.

Οι Πράσινοι, που ήρθαν στην τέταρτη θέση με 85 έδρες, έχουν προσφέρει μια άλλη λύση. Τη Δευτέρα ζήτησαν από τον Merz και τα κόμματα της αποχωρούσας κυβέρνησης -τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (που δεν έχουν έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο)- να προωθήσουν είτε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου άμυνας είτε να προχωρήσουν στη χαλάρωση του φρένου του χρέους στις 30 ημέρες που έχουν απομείνει για το σημερινό Κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει η νομοθεσία.

Ο Merz αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά έδειξε γενικά ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης, επισημαίνοντας ότι το Κοινοβούλιο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο παράθυρο αμέσως μετά τις εκλογές για να εγκρίνει νόμους που αφορούσαν στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

«Οι διαβουλεύσεις μας δεν έχουν ακόμη τελειώσει», είπε ο Merz, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός στρατός θα χρειαστεί «πολύ περισσότερα χρήματα».

Ωστόσο, αρκετοί οικονομολόγοι που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες αμφισβήτησαν το χρονοδιάγραμμα και τη δημοκρατική νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αυτό περιλαμβάνει τον Jörg Kukies, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι σοσιαλδημοκράτης.

«Πρώτον, υπάρχει πολύ λίγος χρόνος και δεύτερον, θα ήταν επίσης αμφισβητήσιμο πολιτικό μήνυμα εάν οι συνταγματικές τροποποιήσεις γίνονταν τώρα, με τη παλιά πλειοψηφία», είπε ο Kukies στο Reuters.

Πέρα από τη χαλάρωση του φρένου χρέους, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των ηγετών των επιχειρήσεων να βοηθήσει τη Γερμανία να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη απειλή από τους Κινέζους ανταγωνιστές σε αγορές που κάποτε κυριαρχούσαν οι γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων, και να αντιμετωπίσει την απειλή των νέων δασμών από την κυβέρνηση Trump.

«Οι επιχειρήσεις αναμένουν μια σταθερή κυβέρνηση και μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα η BDI, ένας ισχυρός οργανισμός βιομηχανικών λόμπι. «Οι μεμονωμένες διορθώσεις και βελτιώσεις δεν ανταποκρίνονται πλέον στη σοβαρότητα της κατάστασης. Αντίθετα, η πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δυνάμεων της ανάπτυξης».

Αυτές οι δυνάμεις, σύμφωνα με επιχειρήσεις, οικονομολόγους και άλλους, περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους της ενέργειας, τον περιορισμό των επαχθών ρυθμιστικών κανονισμών, τις περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.

Η γερμανική οικονομική ανάπτυξη έχει επίσης παρεμποδιστεί από την πολιτική παράλυση και την αβεβαιότητα που δημιουργεί.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές δήλωσαν ότι ...

 

θα προτιμούσαν το κόμμα του Merz να σχηματίσει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, αναβιώνοντας τον συνδυασμό του οποίου ηγήθηκε η καγκελάριος Angela Merkel για 12 από τα 16 χρόνια της στην εξουσία



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: