"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΚΗΦΗΝΑΡΑΔΙΚΟ: Ψάρεμα στα βαθιά... για κρατικούς υπαλλήλους

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Δολώματα από αριστερά η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού (που χάθηκε  επί σοσιαλισμού). Και από δεξιά η "τακτοποίηση" άνεργων 50ρηδων στο κράτος.

Θέλετε και λεπτομέρειες;

Ας ξεκινήσουμε από τον 13ο και 14ο κρατικό μισθό (χάθηκε μερικώς από τον ψευτοσοσιαλισμό μας και ολικώς στην συνέχεια με την συνεργασία των σοσιαλιστών και των άλλων).

Το θέμα το κινεί η αριστερή αντιπολίτευση σε "σκυταλοδρομία" που ξεκίνησε από τη Δευτέρα με αίτημα (από τη μια πλευρά) τη λύση εδώ και τώρα.

Στον άλλο "διάδρομο"  η δήθεν σοσιαλιστική πλευρά  με μεθοδικότητα και ηπιότερους αλαλαγμούς. 

Η δεξιά δεν τρέχει στον "αγώνα". Μαζί  με την κυβέρνηση δεν αντιδρούν. Αφήνουν τους άλλους να λένε ό,τι λένε...

Η ιστορία θα έχει γέλιο στη συνέχεια γιατί ποιος είναι αυτός που τολμάει να ανοίξει τον φάκελο (όσο κρατιστής κι αν είναι...), όπως λένε και αυτοί (εντός και εκτός της κυβέρνησης) που μπορούν να κάνουν  προβλέψεις και να πέφτουν μέσα.

Λένε λοιπόν ότι το θέμα θα ξεχαστεί, γιατί  έτσι και συνεχίσουμε να βάζουμε τους κρατικούς υπαλλήλους μπροστά από τις άλλες παθογένειες της οικονομίας, ζήτω που καήκαμε…

Και πολύ περισσότερο στις Βρυξέλλες, από τις οποίες δεν θα αργήσουμε να  ζητήσουμε και Νο2 Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και τα υπόλοιπα αυτού που τρέχει (κάπου 18 δισ. ευρώ) δεν θα μας σώσουν. Και άλλα λεφτά δεν θα υπάρξουν ως το 2030, με την βραδυκίνητη ΕΕ. Μετά βλέπουμε…

Ο δεύτερος λόγος (που θα κάνει να ξεχαστεί η υπόθεση των κρατικών υπαλλήλων και των δώρων τους που κόπηκαν στη χρεοκοπία) είναι ότι  την κυβέρνηση δεν τη βολεύει. Και ας έχει πελατειακό δυναμικό κάποιων διαστάσεων στον χώρο του κρατισμού, το οποίο και καλλιεργεί.

Θα δώσει όμως τη δική της απάντηση, μιας και ως κομματικοί πελάτες οι κρατικοί υπάλληλοι δεν είναι για να αγνοούνται  πολιτικά και κομματικά.

Με αφορμή λοιπόν ερώτηση που έγινε από δεκανίκια των κομμάτων εξουσίας σχετικά με την ανεργία σε μεγάλο αριθμό από εκείνους που θέλουν έως 2-3 χρόνια να βγουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία να μπει στο παιχνίδι. Στο παιχνίδι που στοχεύει την "αλίευση" και κομματικών πελατών από τον υπερπληθυσμό των κρατικών υπαλλήλων.

Μας πληροφόρησε λοιπόν πως ετοιμάζει επέκταση  προγράμματος της για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω. Απασχόληση βέβαια σε φορείς του κρατικού τομέα (!!).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16.745 άτομα, ενώ συνολικά, οι ωφελούμενοι είναι 27.000. Ετοιμάζεται επίσης και άλλη "πόρτα" που θα ανοίξει  ακόμη  17.000 θέσεις στο κράτος, πάντα για την ηλικιακή ομάδα των 50-55 ετών.

Καλώς να ορίσουν λοιπόν στο κράτος (κεντρική κυβέρνηση, οργανισμοί, κρατικές επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και  αυτοδιοίκηση) οι 50.000 νέοι κρατικοί υπάλληλοι που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Η απορία μας όμως είναι η εξής:

Τι θα συμβεί με τις 50.000 θέσεις των νέων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίσει (αν εξασφαλίσει φυσικά) η κυβέρνηση, όταν στα 3-4 χρόνια συνταξιοδοτηθούν (στην ηλικία που είναι);

Θα τις κλείσουμε και θα τις ακυρώσουμε, όταν και τα νούμερα ανάπτυξης που δεν θα ξεπερνούν το 1%-1,5% (όπως προβλέπεται για μετά το 2026) δεν θα μας επιτρέπουν τέτοιες κρατικές σπατάλες;

Και αν τις ακυρώσουμε, οι κομματικοί πελάτες των κυβερνήσεων (μετά το 2027) πού θα πάνε, αν δεν χωθούν στο κράτος;

Μήπως πάνε στις θέσεις των επενδύσεων που (όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση) αυξάνονται συνεχώς,αλλά όπως διαπιστώνει και η ΤτΕ, πρόκειται για επενδύσεις κατά 95%  σε  χρηματοοικονομικά προϊόντα και Real Estate, ενώ οι λεγόμενες παραγωγικές είναι  πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου;

Τι κάνουν λοιπόν η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση;

Μήπως…

 

  ταράζουν τα νερά για να ψαρεύουν κρατικούς υπαλλήλους  από τώρα, μιας και  δεν ξέρεις (τελικά), πότε συμφέρει να γίνουν οι εκλογές;

Λέμε μήπως…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: