"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ - ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΗΦΗΝΟΜΠΟΥΧΕΣΑΡΑΔΕΣ: Φιλότιμος και αποφασιστικός

 

Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Τελικά, είναι φιλότιμος άνθρωπος και το αποδεικνύει η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές. Ας μην αυταπατώμεθα, παρουσία κοινοβουλευτική ο Κώστας Καραμανλής ο Ακάματος δεν είχε καμία, εκτός από τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Ούτε όμως στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο συμμετείχε. Παρακολουθούσε τις εξελίξεις, αλλά δεν μιλούσε. Ο λόγος ήταν ότι, αν μιλούσε αυτός ένας πρώην Πρωθυπουργός, οπωσδήποτε θα του απαντούσαν, οπότε θα ώφειλε και εκείνος να απαντήσει και πάει λέγοντας. Κοινώς, βαριόταν να ανοίξει διάλογο, μολονότι ως πρώην Πρωθυπουργός θα έπρεπε να το θεωρεί υποχρέωσή του.

Παρ' όλ' αυτά, το πολιτικό βάρος του ήταν μεγάλο, όχι μόνο επειδή είχε κυβερνήσει στα ανέμελα χρόνια της αστακομακαρονάδας ή λόγω του ιστορικού ονόματος που έφερε, αλλά και επειδή εμφανώς διέθετε τα προσόντα και τις ηγετικές δυνατότητες. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι οι δυνατότητες αυτές δεν συνοδεύονταν από την ανάλογη διάθεση και φιλοδοξία. Ηταν, θα έλεγες, η περίπτωση του έξυπνου ανθρώπου που εγκλωβίζεται στην αδράνεια, επειδή αντιλαμβάνεται τη ματαιότητα της δράσης. Το παιχνίδι των εκλογών τον γοήτευε, η διακυβέρνηση όμως τον καταπίεζε και τον έπληττε. Ετσι, επί των ημερών του, ο Ομπλόμοφ είχε μετακομίσει στο Μαξίμου.  

Τα «greek statistics» και η χρεοκοπία ήταν η κληρονομιά που άφησε, ωστόσο χωρίς ποτέ να αναλάβει ή να του καταλογιστεί η ευθύνη. Στις Βρυξέλλες θεωρείται ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος της ελληνικής χρεοκοπίας, εδώ όμως τη φήμη του προστάτευσαν η παταγώδης ανεπάρκεια του διαδόχου του στην πρωθυπουργία και η δημοτικότητα στη βάση της λαϊκής Δεξιάς.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του ήταν οι αναμενόμενες. Το Μαξίμου τον αποχαιρέτησε με ύμνους και εγκώμια, ενώ ο διάδοχός του στην εκπροσώπηση του ονόματος, ο Κώστας Αχ! Καραμανλής, με «πολύ μεγάλη συγκίνηση»

Τα υπόλοιπα μάλλον προκαλούν αμηχανία. 

Ο μεν Κυριάκος Βελόπουλος πανηγύρισε από το βήμα της Βουλής, φανταζόμενος ότι θα πάρει ψηφοφόρους από τυχόν απογοητευμένους καραμανλικούς της Μακεδονίας, ο δε Πάνος Καμμένος προσπάθησε να ενισχύσει τον υποτιθέμενο μύθο: «Οταν ο Ελληνικός Λαός μάθει το μέγεθος του Ηγέτη Ελληνα Κώστα Καραμανλή και το τι έχει κάνει για την Πατρίδα τότε θα καταλάβει τι έγκλημα έκανε το 2009...», έγραψε στο Τουίτερ ο πρώην υπουργός Αμυνας του Αλέξη Τσίπρα. Και γιατί δεν μας το λέει κατευθείαν; Προς τι το μυστήριο;

Ξεκίνησα εξαίροντας τη φιλοτιμία του ανδρός, ας κλείσω προσθέτοντας ότι είναι και αποφασιστικός, διότι υποθέτω ότι από το 2012 πρέπει να μελετούσε την προχθεσινή απόφαση. «Εχω πάρει την απόφασή μου», φέρεται ότι είπε στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι να κάνω άλλα πράγματα».  

Αλλα πράγματα; 

Πάντα με την ίδια διακριτικότητα, φαντάζομαι, διότι ...

 

όποια και αν ήσαν αυτά που έκανε μέχρι τώρα κατάφερε πολύ επιτήδεια να τα κρύψει από όλους

Ποια θα είναι αυτά τα «άλλα πράγματα» κανείς δεν μπορεί να πει. 

Ας περιμένουμε δέκα χρόνια να το σκεφτεί καλά και θα μάθουμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια: