"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Υστερόγραφο από Ιθάκη…



Το "διάγγελμα" του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ήταν προεκλογικό και στηρίχθηκε στον συνδυασμό ταξικού προσήμου και διχαστικής λογικής στο μοτίβο «ή τους τελειώνουμε (τους σύγχρονους μνηστήρες) ή μας τελειώνουν (τους συντρόφους που δαμάσαμε τα κύματα)».


Δύο κρίσιμες παρατηρήσεις στον (λογογράφο του) κ. Τσίπρα με βάση τις δύο παραπάνω κατηγορίες της παραποιημένης Οδύσσειας (κακοί μνηστήρες και καλοί σύντροφοι):

  • · πρώτον, εκτός από τους σύγχρονους μνηστήρες, καταθέσεις στο εξωτερικό έχει βάσει του επίσημου πόθεν έσχες το μισό υπουργικό συμβούλιο των συντρόφων που δάμασαν τα κύματα (αλλά και εκείνων που εγκατέλειψαν το καράβι).
  • · δεύτερον, δεν ανεφέρθη ότι όταν το πλήρωμα άλλαξε (Ιούλιος 2015) και απαλλάχθηκε από τους συντρόφους που φοβήθηκαν τα κύματα, οι συμπληγάδες είχαν ήδη καταστρέψει την πρύμνη αξίας ογδονταέξι δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή το καράβι στριφογύριζε και ο αυταπατώμενος Οδυσσέας είχε ακόμα ...κλειστά τα αυτιά του (κατά το παλαιότερο γλωσσικό ολίσθημα) από τις Σειρήνες.

Το μοναδικό αληθές του διαγγέλματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη είναι ότι...
 
 η χώρα απώλεσε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος, κάτι πρωτοφανές ιστορικά σε καιρό ειρήνης, ενώ παράλληλα εκτοξεύθηκε σε μη βιώσιμα όρια η ανεργία των νέων. Ήταν το βαρύ κόστος του ακήρυχτου οιονεί οικονομικού πολέμου για να διαφυλαχθεί η πολύτιμη νομισματική ειρήνη.


Αυτή είναι η ανάγνωση της σκληρής πραγματικότητας.


Η χώρα χρειάζεται μια «κυβέρνηση παντός καιρού». Εκτελεστική εξουσία που θα προσφέρει ανιδιοτελώς στην πατρίδα, για μια θητεία κι έξω. Για να νικήσουμε τους μνηστήρες στον αγώνα για τη νέα μεταπολίτευση· τον Αντίνοο, τον Ευρύμαχο, τον Αμφίνομο, τον Αγέλαο· που, αντιστοίχως, διαστρεβλώνουν την κοινή λογική, με αδίστακτο τρόπο, περιφρονώντας τον νόμο, δημαγωγώντας ασύστολα.
 
 
Η χώρα έχει ανάγκη ένα πολιτικό Reset. Είναι η τελευταία της ευκαιρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: