"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: 10 δικαιολογίες + 3 συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις χάσει τις εκλογές («Ανταπόκριση» από το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον)

d.fyssas@gmail.com  


Γιατί ηττηθήκαμε στις εκλογές: 


1. Ήταν λάθος η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, χρεωθήκαμε πράγματα που δεν μάς άξιζαν.


2. Μας πολέμησε λυσσαλέα η «ντόπια και ξένη αντίδραση», με ψεύδη και χτυπήματα «κάτω από τη μέση», καθώς και σχεδόν όλα τα μίντια (εκτός από την ΕΡΤ).


3. Δεν είπαμε κανένα ψέμα στο λαό, απλά είχαμε υποτιμήσει το μέγεθος των προβλημάτων.


4. Το ότι ο λαός ψήφισε «Όχι» στο Δημοψήφισμα του Ιούλη 2015 και η κυβέρνηση δεν το ακολούθησε κρίθηκε μεν θετικά στα εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, αργότερα όμως ένα μέρος του λαού θεώρησε ότι είπαμε ψέματα.


5. Οι μεγάλες οικονομικές μας επιτυχίες, όπως η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μείωση της ανεργίας, η έξοδος από τα Μνημόνια κλπ, δεν στάθηκαν ικανές να ισοσταθμίσουν τους συμβιβασμούς  που αναγκαστήκαμε να κάνουμε, ειδικά στο Τρίτο Μνημόνιο, την αύξηση των φόρων, τη μείωση των συντάξεων κλπ.


6. Λίγα χρόνια αριστερής κυβέρνησης δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήματα τόσων δεκαετιών, που είχαν σωρεύσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


7. Παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δεν διορίσαμε και πολλά «δικά μας παιδιά».


8. Μέρος του λαού μάς θεώρησε –λαθεμένα– υπεύθυνους για μια σειρά ζητήματα της συγκυρίας, μόνο και μόνο γιατί ήμασταν κυβέρνηση: την πολύχρονη καθυστέρηση στη δίκη του Φύσσα, την εκατόμβη των νεκρών από τις πυρκαγιές στην Αττική τον Ιούλη του 2018 κλπ.


9. Δεν υπήρξε καλός συντονισμός κυβέρνησης – κόμματος.


10. Κάποια στελέχη μας (υπουργοί, περιφερειάρχες κλπ) συμπεριφέρθηκαν με αλαζονεία.


Για το αύριο, για τη νίκη στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική:


1. Το ηθικό μας πλεονέκτημα παραμένει.


2. Η Ιστορία μάς ανήκει, είμαστε με τη σωστή μεριά της Ιστορίας, επομένως και το μέλλον μάς ανήκει.


3. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι βέβαιο ότι θα τσακίσει τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: