"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν φίμωσε ενοχλητικά ΜΜΕ

Ο Ερντογάν φίμωσε ενοχλητικά ΜΜΕ

«Αγαπητοί τηλεθεατές, μην εκπλαγείτε αν δείτε την αστυνομία στο στούντιο μέσα στα επόμενα λεπτά».  

Η φράση του Ταρίκ Τορός, του άρτι απολυμένου διευθυντή ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου «Bugun TV», αποτυπώνει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μόλις τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ενάντια στο νόμιμο δικαίωμα των αντιπολιτευόμενων να εκφράζουν τις απόψεις τους, το καθεστώς Ερντογάν έσπευσε χθες να ρίξει μαύρο στα μίντια του ομίλου «Koza Ipek», υπό τη σκέπη του οποίου εντάσσονται εφημερίδες όπως οι «Bugun» και «Milliyet», καθώς και τηλεοπτικά κανάλια όπως τα «Kanalturk» και «Bugun TV».

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, οπλισμένες με αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού, εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Κων/πολη και μάλιστα «σε ζωντανή αναμετάδοση», αφού πρώτα διέλυσαν το πλήθος των περίπου 500 ανθρώπων (κυρίως δημοσιογράφων) που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να διαμαρτυρηθούν, τραυματίζοντας μάλιστα σοβαρά τουλάχιστον τρεις από αυτούς και προχωρώντας στη σύλληψη άλλων τεσσάρων.
Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του ομίλου «Koza Ipek» και αφού διέκοψαν τη μετάδοση, διέλυσαν πλήθος περίπου 500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να διαμαρτυρηθούν, τρ

Περίπου 24 ώρες νωρίτερα, η τουρκική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει να πάρει βίαια τον έλεγχο της εταιρείας, θέτοντάς την υπό αναγκαστική διαχείριση-επιτροπεία λόγω... «οικονομικών παρατυπιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, το παλαιό διοικητικό συμβούλιο απολύθηκε σύσσωμο και στη θέση του διορίστηκαν από την κυβέρνηση νέοι διευθυντές οι οποίοι «τυχαίνει» να είναι φιλικά προσκείμενοι στον σουλτάνο Ερντογάν.
 
Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών είναι και με τη βούλα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ σχεδόν όλοι έχουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους βρεθεί κοντά στο AKP. Η εξέλιξη ερμηνεύεται ως πλήγμα ενάντια όχι μόνο στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, αλλά και στην ίδια την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 1ης Νοεμβρίου να δυναμιτίσει επικίνδυνα το κλίμα.
Ο Ερντογάν φίμωσε ενοχλητικά ΜΜΕ
Ο όμιλος «Ipek Media» διατηρεί στενούς δεσμούς με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί ως «τρομοκράτη» και επίδοξο «πραξικοπηματία». Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι μαζί με τις εφημερίδες «Zaman», «Hurriyet» και «Cumhuriyet», τα μίντια του ομίλου «Ipek» αποτελούν τον βασικό κορμό των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ στην Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι την απόφαση για τη φίμωση των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ την πήρε ένα από τα καλούμενα «Ποινικά Δικαστήρια της Ειρήνης» τα οποία ιδρύθηκαν από το ισλαμοσυντηρητικό κατεστημένο το καλοκαίρι του 2014 με αποστολή να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του προέδρου Ερντογάν.

Οσο για το μέλλον, οι φήμες θέλουν το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς να ετοιμάζει «σαρωτική» επίθεση στα αντιπολιτευόμενα μίντια αμέσως μετά τις εκλογές. Ο βουλευτής του AKP, Αϊντίν Ουνάλ, το προανήγγειλε ουσιαστικά διακηρύσσοντας ότι το καθεστώς «θα τους κάνει όλους να λογοδοτήσουν».

Μηνύματα από ΗΠΑ και Ευρώπη:
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έσπευσαν χθες να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σήμερα στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί τις πανανθρώπινες δημοκρατικές αξίες, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

«Ο σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η κατάσταση στα τουρκικά μίντια είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε με νόημα από την πλευρά της η Ολλανδή εισηγήτρια της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Κάτι Πίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: