"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Διχοτόμηση της Κύπρου αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο βλέπει ο Νταβούτογλου


Θέση υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου έπειτα από 30 χρόνια, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο, παίρνει η Τουρκία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η λύση αυτή πρέπει να έρθει και πάλι στο τραπέζι μετά την απόπειρα, όπως τη χαρακτηρίζει, της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με σκοπό να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση
 
Η κίνηση Νταβούτογλου μοιάζει να θέλει να εκμεταλλευθεί το ταχύτερο δυνατόν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο ώστε να πιέσει για λύση του Κυπριακού μέσω τετραμερούς διάσκεψης και ουσιαστικά να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες ότι η μόνη λύση για τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας.   

Τι ακριβώς όμως λέει ο κ. Νταβούτογλου; 
 
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Αγκυρα ήλπιζε σε μία νέα εποχή στο Κυπριακό μετά την εκλογή του κ. Ν. Αναστασιάδη, ωστόσο εκφράζει την έντονη ενόχλησή του από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε, όπως ο ίδιος σημειώνει, να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να αποφύγει τη δύσκολη λύση του κουρέματος των καταθέσεων.

«Ενώ εμείς ήμασταν απασχολημένοι με το Ισραήλ και με το θέμα της συγγνώμης, εξέδωσαν νόμο. Το θέμα το συζητήσαμε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό μας και το Σάββατο κάναμε μία έκτακτη σύσκεψη» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου ο οποίος πρόσθεσε: «Εστειλα μία επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα και στη Βρετανία και στον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή έχει σχέση με το θέμα». Σε αυτή την επιστολή φέρεται ουσιαστικά να επαναλαμβάνει την πρόταση για τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να αρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο ίδιος σκιαγραφεί τρεις δρόμους:

1. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουν εντοπιστεί «να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τουρκοκύπριοι» όπως λέει.

2. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή που θα πρέπει να έχει από κοινού τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης και της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να κατατεθούν σε έναν λογαριασμό και να χρηματοδοτήσουν το νέο κράτος που θα προέλθει από τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

3. «Εάν», συνεχίζει ο κ. Νταβούτογλου, οι Ελληνοκύπριοι «θεωρούν ότι τους ανήκουν όλα τα δικαιώματα αναφορικά με τις φυσικές πηγές στον Νότο, τότε και η Τουρκία θα έχει στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την "ΤΔΒΚ" κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που λέγεται είναι ο Νότος είναι δικός μας και ο Βορράς δικός σας, ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην ΕΕ».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται όπως δήλωσε να μεταβεί προσεχώς στην Κύπρο και είναι σαφές ότι με αφορμή την οικονομική κρίση το Κυπριακό μπαίνει σε άλλες διαστάσεις.

«Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει όλες οι πηγές μας ανήκουν. Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο» όπως επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: