"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aπελαύνει τσαμπουκαλήδες πρόσφυγες χωρίς δεύτερη κουβέντα


Η Τουρκία απέλασε εξακόσιους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στην Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας μαζί με άλλους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, επειδή προκάλεσαν επεισόδια μετά τον προχθεσινό θάνατο ενός επτάχρονου κοριτσιού κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη σκηνή όπου διέμενε μαζί με την οικογένειά της.
 
Η διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων θεωρείται «εξέγερση» από την Αγκυρα, και όσοι αντιδρούν απελαύνονται Πρόκειται για το κέντρο υποδοχής προσφύγων Σουλεϊμάνσαχ που βρίσκεται στην επαρχία Ακτσάκαλε στην Ούρφα. Εκεί φιλοξενούνται περίπου 35.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Προχθές ξέσπασε πυρκαγιά σε μια από τις σκηνές. Σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι και τραυματίστηκαν οι δύο αδελφές του. Ακολούθησαν επεισόδια, καθώς πολλοί πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για την πυρκαγιά και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της διοίκησης, το οποίο και πετροβόλησαν. Σημειώνεται ότι στο ίδιο κέντρο υποδοχής έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα 6 παιδιά από πυρκαγιές.

Επί 3,5 ώρες συνεχίστηκαν τα επεισόδια και τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν, εξακριβώθηκαν τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια. Στη συνέχεια τα 600 άτομα οδηγήθηκαν στα σύνορα, στη συνοριακή πόλη Ακτσάκαλε από όπου και απελάθηκαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία στην Ούρφα φιλοξενούνται συνολικά 89.457 πρόσφυγες από τη Συρία. Στο Ακτσάκαλε και το Τζεϊλάνπιναρ σε σκηνές και στην επαρχία Χάραν σε κοντέινερ. Από αυτούς οι 16 έχουν σκοτωθεί σε πυρκαγιές που ξέσπασαν στις σκηνές. Μέχρι σήμερα είχαν απελαθεί 800 πρόσφυγες με την κατηγορία ότι προκάλεσαν επεισόδια.
 
Την ανησυχία της εξέφρασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η Αρμοστεία ανησυχεί για τις αναφορές περί σοβαρών επεισοδίων και τους ισχυρισμούς για ενδεχόμενες απελάσεις από το κέντρο υποδοχής Ακτσάκαλε τις τελευταίες 24 ώρες» ανέφερε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ, ενώ παρόμοια δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Τουρκία, Μετίν Τσοράμπατιρ. Αναπάντητο είναι ωστόσο το ερώτημα αν πρόσφυγες που έχουν απελαθεί στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί και πάλι στην Τουρκία, ερώτημα που ισχύει και για τους 600 που απελάθηκαν χθες.

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος σε γειτονικές της Συρίας χώρες, με πρώτο υποψήφιο το Ισραήλ, καθώς εκεί στη συνοριακή γραμμή, στα υψίπεδα του Γκολάν, παραβιάζεται συχνά η κατάπαυση του πυρός. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, στην καντίνα της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Δαμασκού έπεσε χθες όλμος που εκτόξευσαν οι αντάρτες, και τουλάχιστον 12 φοιτητές σκοτώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: