"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 8 εκατομμύρια οι άνεργοι νέοι στην Ευρώπη


Μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα των κοινωνιών των χωρών-μελών της Ε.Ε., λόγω της κρίσης, αλλά και μια προειδοποίηση για τις βαθιές και επικίνδυνες μεταλλάξεις που συντελούνται στα κοινωνικά θεμέλια της Ενωσης δίνει η τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε.
 
«Η απασχόληση και η κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε. παρέμειναν κρίσιμες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς η απασχόληση μειώθηκε γενικά και η ανεργία δεν έπαυσε να αυξάνεται, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρέμεινε σοβαρή. Οι δυσμενείς συνέπειες των δημοσιονομικών περικοπών και της αύξησης της φορολογίας στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε ορισμένα κράτη-μέλη. Η καθαρή μετανάστευση από χώρες εκτός της Ε.Ε. έχει επιβραδυνθεί και η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα».

Αυτά γράφει η Κομισιόν και πράγματι τα νούμερα αλλά και η δυναμική της ανεργίας είναι εφιαλτικά: «Τους πρόσφατους μήνες η αυξανόμενη ανεργία έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με είκοσι από αυτές να καταγράφουν αύξηση τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2013» αναφέρει η επισκόπηση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ελλάδα (κατά 1,4% μέχρι τον Νοέμβριο μόνο, φτάνοντας το 27%), στην Πορτογαλία (κατά 0,8%, φτάνοντας το 17,6%) και στην Κύπρο (κατά 0,8%, φτάνοντας το 14,7%).

Τραγικές είναι οι επιπτώσεις στους νέους αλλά και στις γυναίκες και αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις ευρύτερες ισορροπίες των κοινωνιών, αναφέρει η επισκόπηση της Κομισιόν.

«Οχι μόνον η ανεργία των νέων έφθασε ένα νέο ύψιστο σημείο σε όλη την Ε.Ε. (23,6% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013), αλλά και οι περίοδοι ανεργίας των νέων τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Ενα ποσοστό 7,1% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 6,3% ένα έτος νωρίτερα. Η τάση αυτή δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τους νέους να αποσπαστούν από την αγορά εργασίας και από την κοινωνία στο σύνολό της. Η αύξηση του αριθμού των νέων κάτω των 25 ετών, οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση και ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια, αποτελεί επίσης μείζονα λόγο ανησυχίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: