"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η Κύπρος στο «κουρείο». Ας πάρουν το μάθημα και οι λεβέντες των Αθηνών


Παραξενεύτηκα.

Δεν ήταν η προχθεσινή αμμοθύελλα. Δεν ήταν καν η βοή του παρελθόντος. Ύψωσα όπως κάθε σούρουπο τα μάτια στον Πενταδάκτυλο. Περίμενα να δω το μισοφέγγαρο της ψευδο-σημαίας να φωτίζεται…συνήθως την άνοιξη αυτό γίνεται στις 19.19 το απογευματάκι.

Απόψε οι Τουρκοκύπριοι δεν άναψαν τα φώτα. Σου λέει… «ας τους να κουρεύονται».

Φαντάζομαι ότι το σκοτάδι εξακολουθεί να πέφτει στις αετοφωλιές του Αγίου Ιλαρίωνα στα κατεχόμενα. Δεν πρόλαβα να πάω. Βλέπεις έπρεπε να κυνηγάω καθημερινά από πίσω τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον σύγχρονο Μέτερνιχ της Κυπριακής πολιτικής σκηνής.

Έχει τον τρόπο του να σου λέει τι θα γίνει, χωρίς ποτέ να το λέει. Χάρισμα από τότε που ήταν δήμαρχος.

Είδα άνθρωπο να διαδηλώνει υπερηφάνως έξω από τη Βουλή κατά του «κουρέματος» και μετά από τρεις ημέρες πάλι υπερηφάνως, υπέρ.
 
Ηταν υπάλληλος της Λαϊκής τράπεζας και δεν ήθελε να μείνει άνεργος. Οπότε…στο κουρείο.

Το μεγάλο ΟΧΙ ελέχθη Τρίτη βράδυ και την Παρασκευή έπρεπε οι βουλευτές να πουν το μεγάλο ΝΑΙ που θα οδηγούσε αναπόδραστα στο» κούρεμα».

Οι επαναστάσεις διαρκούν τρείς μέρες, φαίνεται.
 
Οι Ευρωπαίοι έκαναν κάτι απλό. Είπαν στους Κύπριους ότι χρήμα για τις τράπεζες σας δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα άρχισε ο αγώνας της αυτοσυντήρησης, ή μάλλον ο δρόμος προς το «κουρείο».

Ηταν τόσο μεγάλη η ανάγκη για αναδίπλωση, που το βράδυ της Παρασκευής όταν έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή εννέα νομοσχέδια, κόμμα που ήταν λάβρο κατά του «κουρέματος» έστειλε βουλευτή του σε τηλεοπτική εκπομπή την ώρα της ψηφοφορίας μην τυχόν, κατά λάθος, βγει όχι.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ είναι μια συμπαθητική κοπέλα. Τη συνάντησα αρκετές φορές γιατί μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. «Δρακουλέσκου» τη λένε οι Κύπριοι συνάδελφοι. Όντως έφερε αρκετές φορές τον Αναστασιάδη σε απόγνωση…

Μέχρι που το βράδυ της παραμονής, που θα έφευγε για τις Βρυξέλλες, κυριολεκτικά την έδιωξε από το Προεδρικό, λέγοντάς της ότι είναι εκλεγμένος ηγέτης και δεν ανέχεται να του μιλάει έτσι.

Ο πρόεδρος έχει κάνει και χειρότερα στο παρελθόν. Πολλάκις έχουν εξφενδονιστεί τασάκια προς… αποκλίνουσες κεφαλές στον ΔΗΣΥ.

Η Ντέλια θα επισκέπτεται τακτικά την Κύπρο και καλό είναι να μάθει ότι…η ρωμιοσύνη «εν φυλή συνότσερη του κόσμου και κανένας δεν ηβρέθηκε για να την εξιλείψει».

Κυπριακή διάλεκτος στην οποία ενετρύφησα στα μικράτα μου. «Μια μπακίρα έπιαα ρε κουμπάρε τσε θα τιν πιάουν τα κοπέλια που ήρθασι».
Όπερ μεθερμηνευόμενο… Έβαλα στην άκρη κάποιες οικονομίες και ήλθαν αυτοί τώρα να μου τις πάρουν.

Είναι φανερό ότι στην Κύπρο πολύ λίγοι κατανοούν τι επέρχεται. Πολλώ δε μάλλον πόσο επίπονο θα είναι. Το πολιτικό σύστημα δεν είχε ούτε τα ανακλαστικά, ούτε τη γενναιότητα, να πει την αλήθεια.
 

Θεωρίες και εικασίες ανερμάτιστες και υπερφίαλες.

«Ρε κουμπάρε έχουμε φυσικό αέριο, να το δώκουμε στους Ρώσους και να πιάομε κανένα ρουβλούιν», ρούβλι δηλαδή.

Δυστυχώς, η προσγείωση στη νέα πραγματικότητα για τους πολίτες της Κύπρου θα είναι ανώμαλη.

Οι πολιτικές δυνάμεις είναι ανέτοιμες να αφομοιώσουν την απαρχή της κρίσης και συνακόλουθα τις συνέπειές της. Θέλει υπομονή, συναίσθηση της κατάστασης και αλήθειες. Τα πολιτικά λόγια του αέρα πέταξαν μακριά.

Αυτό ισχύει και για τους… λεβέντες της πολιτικής στην Αθήνα. Όποιος από δαύτους έχει αντίρρηση, να βρεί τα 5,5 δισ του ELA που πήγαν στις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να τα στείλει στο νησί. Ει δε μη…τουμπεκί ψιλοκομμένο που έλεγε και ο Μάρκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: