"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


HΠΑ: O Oμπάμα εγκρίνει προσωπικά τη λίστα εκτελέσεων υπόπτων τρομοκρατίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα επέβλεψε προσωπικά την άκρως απόρρητη διαδικασία που έχει στόχο να καθοριστεί ποιοί ύποπτοι ως μέλη της Αλ-Κάιντα θα περιληφθούν σ' ένα κατάλογο προσώπων προς εκτέλεση, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νew York Times".

Η αμερικανική κυβέρνηση έφτιαξε αυτό τον κατάλογο στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της Αλ-Κάιντα και των κλάδων της στο Πακιστάν και την Υεμένη, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δεκάδες υψηλόβαθμούς αξιωματούχους και πρώην συμβούλους.

"Ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να λάβει τις αποφάσεις για την έκταση και την εμβέλεια των επιχειρήσεων αυτών"
, δήλωσε στην εφημερίδα ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια. "Πιστεύει πως είναι υπεύθυνος για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο".

Μια εκατοστή υπεύθυνοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών εξέτασαν εξονυχιστικά βιογραφίες πριν προτείνουν να περιληφθούν σ' αυτό τον κατάλογο ύποπτοι που δρουν στην Υεμένη και τη Σομαλία στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που οργανώθηκε με όλα τα μέτρα ασφαλείας από το Πεντάγωνο, γράφει η εφημερίδα.

Η CIA έκανε το ίδιο με τους ύποπτους στο Πακιστάν.

Τα ονόματα κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εγκρίνει κάθε πλήγμα στην Υεμέμη και τη Σομαλία, καθώς και ορισμένες ευαίσθητες επιχειρήσεις στο Πακιστάν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να εγκρίνει προσωπικά το φόνο υπόπτων, όπως ο κήρυκας της Αλ-Κάιντα Ανουάρ αλ-Αουλάκι -ένας Αμερικανός πολίτης- που σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου πέρυσι στην Υεμένη.


Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει "εύκολη" την απόφαση να σκοτωθεί ο Αουλάκι, σύμφωνα με τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Ντέιλι, τον οποίο επικαλούνται οι "Τάιμς" και ο οποίος πρόσθεσε πως ορισμένοι αξιωματούχοι φάνηκαν επιφυλακτικοί όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτού του "καταλόγου των φόνων".

"Ένας άνδρας σκοτώνεται και ο οδηγός του, ο οποίος ήταν στον αριθμό 21, περνάει στον αριθμό 20;", απόρησε ο Ουίλιαμ Ντέιλι, σύμφωνα με τους "Τάιμς". Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της κυβέρνησης για τον υπολογισμό των θυμάτων, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε άνδρας σε ηλικία που μπορεί να πολεμήσει βρίσκεται σε μια ορισμένη ακτίνα από έναν ύποπτο θεωρείται εξεγερμένος.
EΛ. ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: