"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Εφαρμογή επιτρέπει να φωτογραφίζετε περαστικούς και να μαθαίνετε την ταυτότητά τους μέσω facebook!!!

Σκεφτείτε ότι τραβάτε με το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό σας τη φωτογραφία μιας ομάδας φίλων σας και ξαφνικά ανακαλύπτετε –και αποκαλύπτετε στο Διαδίκτυο– την ταυτότητα όλων των εικονιζομένων. 

Μία νέα εφαρμογή για iPhone, με το όνομα Klik, μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα πρόσωπα που απεικονίζονται και στη συνέχεια να βάλει τις σχετικές ετικέτες στο Facebook. «Πρόκειται για το πιο σύγχρονο προϊόν που μπορούμε να προσφέρουμε», λέει ο Τζιλ Χιρς, επικεφαλής του τμήματος αναγνώρισης προσώπων της πλατφόρμας Face.com.

Εφόσον η εφαρμογή συνδεθεί με τον λογαριασμό του χρήστη στο Facebook, μπορεί να «σκανάρει» όλες τις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει οι «φίλοι» του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και να αναγνωρίσει –και επισημάνει– όλα τα πρόσωπα στο δίκτυο του κατόχου της εφαρμογής. Με αυτή τη «γνώση» μπορεί στη συνέχεια να αναγνωρίζει τα πρόσωπα κάθε φωτογραφίας που θα αναρτηθεί μελλοντικά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.  

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η σύνδεση με το Facebook αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των προσώπων από την εφαρμογή. «Δεν είναι δυνατό να φωτογραφίσετε κάποιον στον δρόμο και αμέσως να μάθετε τα στοιχεία της ταυτότητάς του», εξηγεί ο Χιρς.

Ωστόσο, η εφαρμογή είναι δυνατό να «διδαχθεί» να αναγνωρίζει και τα πρόσωπα φίλων του κατόχου της που δεν είναι μέλη της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να εισαγάγει στην πρώτη φωτογραφία το όνομα εικονιζόμενου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο επιθυμεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαβεβαιώσεις των δημιουργών της εφαρμογής δεν έχουν πείσει τους πάντες για την προστασία της ιδιωτικότητας του βίου και των προσωπικών δεδομένων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: